40 jaar VAD. Van toen naar morgen

VAD blaast 40 kaarsjes uit. Verschillende sprekers kijken terug en werpen een blik op de toekomst van het alcohol- en drugwerkveld. Ontdek het programma hier en schrijf je in!

 

40 jaar VAD en preventie 

Marjet Vanderstraeten (preventiewerker ZorGGroep Zin) & Marc Tack (preventiewerker CGG Adentro & Raad van Bestuur VAD)  

Reis met Marjet Vanderstraeten en Marc Tack terug in de tijd en ontdek het verhaal van preventie in Vlaanderen aan de hand van vijf wereldgebeurtenissen. Een aantal mensen uit het preventiewerkveld komt aan het woord in de presentatie. Tussendoor is er interactie met de zaal.  

40 jaar VAD en hulpverlening 

Paul Van Deun (voormalig directeur De Spiegel, voormalig VAD-voorzitter) & Prof. Dr. Frieda Matthys (psychiater, voormalig voorzitter VAD) 

Paul Van Deun en Frieda Matthys blikken terug op de evolutie van hulpverlening in Vlaanderen de latere 40 jaar. Een aantal mensen die in hulpverlening werken, komen aan het woord in de presentatie. 

Actuele uitdagingen – vaardigheden in virtual reality en ervaringsdeskundigen 

Prof. Dr. Christiane Stock (Instituut voor Gezondheids- en Verpleegkunde, Berlijn) 

De basisprincipes van gezondheidsbevordering zijn vastgelegd in het Ottawa Charter. Christiane Stock (Instituut voor Gezondheids- en Verpleegkunde, Berlijn) staat stil bij de relevantie en toepassing van deze principes vandaag in Europa en gaat dieper in op een aantal innovatieve benaderingen in de alcohol- en drugpreventie. Denk bijvoorbeeld maar aan virtualrealitysimulaties om de vaardigheid om ‘nee’ te zeggen te oefenen. 

Dirk De Troy (ervaringsdeskundige GGZ & verslavingszorg) 

Dirk De Troy gelooft honderd procent in het inzetten van ervaringswerkers in de hulpverlening. Hij zal het hebben over de meerwaarde van ervaringsdeskundigen en het belang van werken met ervaringsdeskundigen in de hulpverlening, in werk- en denkgroepen, bij visieontwikkeling en beleid. Maar ook over het spanningsveld tussen de klassieke hulpverlening en deze vernieuwende aanpak. Hij gaat dieper in op een aantal goede voorbeelden uit de praktijk.

Perspectief op de toekomst 

Guy Tegenbos (voormalig Wetstraatjournalist bij De Standaard, tegenwoordig actief in het middenveld, o.a. bij Preventieplatform) 

Guy Tegenbos stelt een aantal problemen aan de kaak zoals het onbegrip van een groot deel van de bevolking voor ‘verslaving’ en hoe preventie en geestelijke gezondheidszorg nog steeds stiefmoederlijk worden behandeld. Guy Tegenbos nodigt ons uit om verder te kijken: hoe kunnen we hier verandering in brengen voor de toekomst? Wat is hiervoor nodig en wat zou de rol van VAD kunnen zijn? 

Tinneke Beeckman (filosofe en auteur) 

Tinneke Beeckman houdt ons als maatschappij een spiegel voor. Ze bekijkt verslaving en middelengebruik vanuit een filosofisch perspectief en stelt daarbij enkele prangende vragen: hoe ver reikt de individuele vrijheid? Welke culturele en sociale tendensen tekenen zich vandaag af, die een ingrijpen van de overheid kunnen rechtvaardigen?

We sluiten de dag af met een feestelijke receptie!

Wil je samen met ons komen vieren? Schrijf je dan nu in. 

Heb je problemen met inschrijven? Hier vind je meer info.

Deze studiedag maakt deel uit van een volledige week rond druggebruik en gedragsverslaving als maatschappelijke uitdaging. Ook het internationaal congres druggebruik en gedragsverslaving op 30 september dat VAD mee organiseert, maakt deel uit van deze week. 

Doelpubliek

Professionelen uit het alcohol- en drugswerkveld, intermediairs die in aanraking komen met alcohol of andere drugs, onderzoekers en studenten.

Maximum 300
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Marjet Vanderstraeten (preventiewerker ZorgGGroep Zin) | Marc Tack (preventiewerker CGG Andentro & Raad van Bestuur VAD) | Paul van Deun (voormalig directeur De Spiegel, voormalig VAD-voorzitter) | Prof. Dr. Frieda Matthys (psychiater, voormalig voorzitter VAD) | Prof. Dr. Christiane Stock (Charité – Universitätsmedizin Berlin ,Institute for Health and Nursing Science, Berlijn ) | Dirk De Troy (ervaringsdeskundige GGZ & verslavingszorg) | Guy Tegenbos (jarenlang politiek en sociaal journalist, commentator en columnist bij De Standaard) | Tinneke Beeckman (filosofe en auteur)

Niet ingeschreven
De opleiding is afgelopen.

Training Inbegrepen

 • Training Certificaat

  Praktische Info

  • 29 september 2022
  • onthaal vanaf 08.30 u / start om 9.30 u tot 15.30 u. Nadien maken we tijd voor een feestelijke receptie.
  • Vlaams parlement, Ingang IJzerenkruisstraat 99 (Bezoekerscentrum), 1000 Brussel
  • 87 euro. VAD-leden krijgen 25% korting; studenten krijgen 50% korting.

  Inschrijving

  Na inschrijving ontvang je een mail met bevestiging van je deelname. Er volgt een tweede mail met de factuur.

  Contact

  anne.dejaeghere@vad.be, T 02 423 03 57

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen