De redenen voor middelengebruik en de oorzaken van verslavingsproblemen zijn complex en multifactorieel. Daarom situeert de aanpak ervan zich op een continuüm van preventie, vroeginterventie, hulpverlening, schadebeperking en maatschappelijke integratie.
Het voorkomen van problemen als gevolg van alcohol- en ander druggebruik (preventie) is geen nattevingerwerk. Na een inleiding in de problematiek en het interventiecontinuüm krijg je de basiskaders mee die we gebruiken in de alcohol- en drugpreventiepraktijk en verdiepen we ons in kwaliteitsvolle preventie. Je maakt ook kennis met het preventieaanbod voor enkele sectoren naar keuze.
U heeft interesse, maar behoort niet tot deze doelgroep? Contacteer de verantwoordelijke van uw setting (bv. onderwijs, arbeid).
Dag 1
We starten met enkele basisbegrippen en zoomen in op de beïnvloedende factoren voor middelengebruik en -problemen. Daarna staan we stil bij het interventiecontinuüm met een overzicht van het preventie- en hulpverleningslandschap.
Begeleiders: Karen Vanmarcke & Gilles Geeraerts/Femke Wijgaerts, VAD
Dag 2 en 3
Kwaliteitsvolle preventie - EUPC
Deze twee dagen richten zich naar drugpreventieprofessionals, beslissings- en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun kennis en vaardigheden omtrent preventiewetenschap en kwaliteitsstandaarden. Binnen Europa is het EUPC (European Prevention Curriculum) de hoeksteen voor het trainen van personen die werken rond preventie van middelengebruik. We zien namelijk nog steeds dat slecht ontworpen preventieve interventies die weinig of geen bewijs van effectiviteit hebben geïmplementeerd worden in diverse settings. De EUPC- training focust zich op de evidentie die er is en hoe deze in de praktijk geïmplementeerd kan worden.
Indien gewenst kan er via e-learning op deze inhoud verder gebouwd worden (verdieping).
Begeleiders: opgeleide mastertrainers: Johan Jongbloet, HoWest - Annemie Coone, HoGent - Cynthia Deman, CGG Waas en Dender - Veerle Louwage, CGG Noord-West-Vlaanderen - Marjet Vanderstraeten, ZorGGroep Zin - Karen Vanmarcke, VAD - Jolien Moernaut, VAD.
Dag 4
Een alcohol- en drugbeleid
De basismethodiek van alcohol- en drugpreventie is geïntegreerd werken aan regelgeving, educatie, begeleiding en omgevingsinterventies. Tijdens deze dag krijg je de basisprincipes mee van een alcohol- en drugbeleid, zowel binnen een sector als intersectoraal (lokaal beleid). Wat is de meerwaarde van een beleid? Wat zijn obstakels? En op welke manier kan je in een organisatie en op gemeentelijk niveau hiermee aan de slag?
Begeleiders: David Möbius en Joyce Borremans, VAD
Dag 5
Workshop ‘Hoe registeren in Ginger?’ (voor CGG-preventiewerkers TAD)
Ginger is een registratieprogramma voor activiteiten die kaderen binnen alcohol- en drugpreventie in de Vlaamse Gemeenschap. VAD ontwikkelt en beheert het programma in opdracht van de Vlaamse overheid. In 1,5 uur worden de belangrijkste aandachtspunten voor registratie in Ginger voorgesteld en wordt er praktisch aan de slag gegaan met enkele casussen.
Begeleider: Johan Rosiers, VAD
PARALLEL
Workshop ‘Hoe registreren als Logo-medewerker & intergemeentelijke preventiewerker'
Zorg en Gezondheid ontwikkelt en beheert het registratieprogramma voor Logomedewerkers (CIRRO) en intergemeentelijke preventiewerkers. In 1,5 uur worden de belangrijkste aandachtspunten voor registratiie voorgesteld en wordt er praktisch aan de slag gegaan met enkele voorbeelden.
Begeleider: Marian De Schryver, Zorg en Gezondheid
Speeddates met sectorverantwoordelijken naar keuze
Tijdens de speeddate (3 x 1,5 uur) kom je meer te weten over de specificiteit van de gekozen sector en het VAD-aanbod voor deze sector. We maken ruimte voor jouw vragen. Na inschrijving vragen wij naar jouw keuze van sectoren.
Je kan 3 sectoren kiezen uit de volgende:
Jeugdhulpverlening
Jeugdwerk
Onderwijs
Welzijn
Eerstelijnsgezondheidszorg
Uitgaan/horeca
Sport
Arbeid
Gezinnen/opvoedingsondersteuning
Vroeginterventie
Etnisch-culturele minderheden (ECM)
Begeleiders: VAD-sectorverantwoordelijken