Dubbele diagnose Masterclass : Trauma en verslaving

Personen met een psychiatrische stoornis, lopen een veel groter risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek, dan mensen uit de algemene bevolking. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én in de bredere GGZ komen dus geregeld in contact met dubbele diagnose-patiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan is een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.

De ontwikkeling van problematisch middelengebruik behelst een complex samenspel van biopsychosociale factoren. Ook traumatische of ingrijpende gebeurtenissen leiden vaak tot problematisch middelengebruik. 

Deze masterclass  is een vervolg en verdieping op de 2 daagse opleiding ‘Trauma en verslaving’ .

We presenteren een korte opfrissing over Trauma en Verslaving en zoomen in op de fasegerichte aanpak. Voorts leren deelnemers hoe ze in de setting waar ze werkzaam zijn een voorbereidingsgroep kunnen implementeren. Tenslotte staan we stil bij een interventie die ingezet kan worden om oude pijn te helen. Bij deze past-focused interventie wordt gewerkt met technieken van rescripting volgens de visie van werken met het innerlijk kind van de cliënt.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg; Hulpverleners die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen

Gewenste ervaring:

(Ervaren) psychologen en therapeuten werkzaam in de verslavingszorg (of die werken met mensen met alcohol- en drugproblemen). Je kan deelnemen als je de 2 daagse vorming "Trauma en verslaving" gevolg hebt.

min 8 deelnemers en max. 16 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Nele Gielen, dr. in de psychologie, Traumazorg Limburg, Hasselt & Trauma en Verslaving, Mondriaan - Claudia Merola, GZ-psycholoog, Traumazorg Limburg, Bree & Trauma en Verslaving, Mondriaan

Niet ingeschreven
Je bent niet aangemeld

Training Includes

 • Training Certificate

  Praktische Info

  • 9 juni 2023
  • van 9.30 u. tot 16.30 u., onthaal met koffie vanaf 9.00 u.
  • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • 87 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting.

  Inschrijving

  Uiterste inschrijvingsdatum: 26 mei 2023 Na inschrijving ontvang je een mail met de bevestiging van je deelname, en een tweede mail met de factuur.

  Contact

  Praktisch: vormingen@vad.be
  Inhoudelijk: Gilles.Geeraerts@vad.be, tel.: 024220373

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen