Dubbele diagnose-reeks: Stemmingsstoornissen en verslaving

In een reeks vormingen over dubbele diagnose, zetten we de samenhang van verschillende psychiatrische aandoeningen met verslaving op een rijtje. Personen met een psychiatrische stoornis lopen een verhoogd risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én de bredere GGZ komen dus geregeld ​in contact met dubbele diagnosepatiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan is een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.

In deze vorming vertrekken we vanuit een brede blik op comorbiditeit en formuleren daaruit enkele algemene aandachtspunten voor de behandeling van dubbele diagnosepatiënten. Vanuit een pleidooi voor een geïntegreerde aanpak met aandacht voor de biologische, psychologische en sociale aspecten, gaan we na wat dit betekent voor de behandeling van mensen met stemmingsstoornissen in combinatie met verslaving.

Internaliserende stoornissen spelen een belangrijke rol in zowel oorzaak als gevolg van middelengebruik, in een complexe wederkerige relatie. Zo is het samengaan van stemmingsstoornissen en verslaving een veelvoorkomende dubbele diagnose. Depressieve klachten worden met behulp van middelen gemilderd. Daarnaast kan langdurig gebruik deze klachten ook ontlokken of versterken.

We zoeken in deze vormingsdag naar antwoorden op vragen zoals: wat betekent deze combinatie in de praktijk? Waarom komen ze beide zo vaak samen voor? Hoe beïnvloeden beide elkaar? Hoe wordt het vastgesteld? Welke behandelingen zijn er mogelijk? Wat is de impact van deze dubbele diagnose op behandelplan en –uitkomst? Aan de hand van concrete casussen wordt de theorie omgezet in praktijkgerichte handvatten.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg

Gewenste ervaring:

Gewenste ervaring: Deze vorming vertrekt vanuit een algemeen begrip van verslaving en is vooral gericht op hulpverleners die werken met mensen met een verslaving waarbij bijkomend een stemmingsprobleem speelt.

min.10 deelnemers en max. 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Nadine Van der Stricht, psycholoog, FPC Antwerpen Robrecht Keymeulen, psycholoog

Niet ingeschreven
Je bent niet aangemeld

Training Includes

  • Training Certificate

    Praktische Info

    • 6 december 2023
    • van 09.30u tot 16.30u, onthaal met koffie vanaf 9u.
    • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Schaarbeek
    • 87 euro (incl. deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting.

    Inschrijving

    Uiterste inschrijvingsdatum: 22 november 2023 Na inschrijving ontvang je een mail met bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

    Contact

    Praktisch: vormingenadministratie@vad.be
    Inhoudelijk: femke.wijgaerts@vad.be - 02 423 03 31

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen