Masterclass: Hoe feedback geven en ontvangen in een Therapeutische Gemeenschap?

Tijdens deze 2-daagse opleiding zoomen we in op achterliggende visie en meervoudige technieken en gelaagdheid waarmee feedbackmomenten gebruikt worden binnen de bewonersgroep èn door de begeleiding. Theorie, oefening en training wisselen elkaar af in deze opleiding voor TG-begeleiders.

In de therapeutische gemeenschap wordt van de bewonersgroep verwacht ‘dat ze elkaar voortdurend een spiegel voorhouden.

Aan het engagement voor het TG-programma is inherent dat bewoners zich verbinden tot actieve participatie als basis voor zelfhelp en zich verbinden met elkaar zodat ze als lotgenoten elkaar vooruit helpen, de wederzijdse hulp.

De bewonersgroep is dus zowel de context als de methode van behandeling. Feedback geven en ontvangen van elkaar is één van dè basiselementen van deze context.

Gezien dit grote belang, dienen zowel de bewonersgroep als de begeleiding heel goed op de hoogte te zijn over ‘het waarom, hoe, waar en wanneer ‘ deze tool moet of kan gebruikt worden. De manier waarop feedback gegeven wordt in de TG is zeer veelzijdig, en verreist een degelijke doorleefde kennis van de begeleiding hieromtrent.

Deze opleiding gaat uitvoerig in op de achterliggende visie en deze veelzijdige methodiek. Er wordt ruim tijd gemaakt voor oefening en training.

Doelpubliek

Hulpverleners werkzaam in een Therapeutische Gemeenschap (TG)

Max 16 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Leen Spelier, gegradueerde in de orthopedagogiek. Ervaring als psychotherapeut en als groepsbegeleider in TG De Kiem en TG De Sleutel

Niet ingeschreven
Je bent niet aangemeld

Training Includes

  • Training Certificate

    Praktische Info

    • 12, 13 september 2023
    • van 9.30 u. tot 16.30u, onthaal met koffie vanaf 9.00u
    • VAD, Vanderlindestraat 15, 1030 Brussel
    • 130 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch)

    Inschrijving

    Uiterste inschrijvingsdatum 5 september 2023 Na inschrijving ontvang je een mail met bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

    Contact

    Praktisch: vormingen@vad.be T 02 423 03 57
    Inhoudelijk: Gilles Geeraerts@vad.be, T 02 422 03 73

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen