Multidimensional Family Therapy (MDFT)

Multidimensional Family Therapy is een systeemgeoriënteerd model voor jongeren met problematisch cannabisgebruik (al dan niet gepaard gaand met gedragsstoornissen en andere problemen) en hun familie. Het Center of Treatment Research for Adolescent Drug Abuse (CTRADA) van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Miami, VS schaaft reeds 20 jaar aan dit model.

De MDFT interventies  zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en focussen zich op de processen die het middelengebruik in stand houden en dit in de verschillende systemen waarin de jongere zich ontwikkelt. Tegelijkertijd zijn de therapeuten aandachtig voor de unieke manier waarmee deze processen zich manifesteren in elke familie.

In deze tweedaagse vorming krijg je zicht op de behandeling. Deze bestaat erin de beschermende en de risicofactoren te evalueren en de individuele, familiale en sociale competenties te mobiliseren zodat de jongere opnieuw een normaal ontwikkelingstraject kan opnemen. De therapeut werkt in vier domeinen: adolescent, ouders, familie en extra-familiaal en mobiliseert een ondersteunende kring van volwassenen rondom de jongere. De therapie duurt ongeveer zes maanden verdeeld in drie fasen.

We bieden een uitgebreide kennismaking met dit model, zowel theoretisch als praktijkvoorbeelden. Het model wordt op een gestructureerde en interactieve manier voorgesteld.

Met deze vorming richten wij ons naar hulpverleners in de verslavingszorg die werken met gezinnen of hier graag meer over willen leren.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg, Hulpverleners die werken met mensen met een alcohol- en of andere drugproblemen

max. 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Sylvia Cool, Hoofd opleidingen/ Senior trainer MDFT Nederland, Gastdocent GZ-opleiding PPO Stichting Jeugdinterventies

Niet ingeschreven
Je bent niet aangemeld

Training Includes

 • Training Certificate

  Praktische Info

  • 22 en 23 november 2023
  • 9.30u. tot 16.15u, onthaal met koffie vanaf 9.00u
  • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • 174 euro (incl. deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting.

  Inschrijving

  Uiterste inschrijvingsdatum: 14 november 2023 Na inschrijving ontvang je een mail met de bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

  Contact

  Praktisch: vormingen@vad.be T 02 423 03 57
  Inhoudelijk: gilles.geeraerts@vad.be T 02 422 03 73

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen