Omgaan met alcohol- en andere verslavingsproblemen bij cliënten in de thuiszorg – online versie

Werk je als leidinggevende binnen de thuis- en gezinszorg? Ben je op zoek naar handvatten en tips om signalen op te merken en bespreekbaar te maken? Wil je jouw medewerkers hierin coachen? Of wil je een alcohol- en drugbeleid voor cliënten uitwerken? Dan is deze vorming iets voor jou!

Thuiszorgmedewerkers worden regelmatig geconfronteerd met alcohol- of andere verslavingsproblemen bij cliënten. Cliënten stellen onder invloed grensoverschrijdend gedrag of zorgen voor overlast. Soms zijn er andere signalen die voor bezorgdheid zorgen, maar is het moeilijk om een inschatting te maken van de ernst van het gebruik. Of reageren cliënten negatief als medewerkers hierover willen praten.

Tijdens deze vorming:

 • Krijg je kort de basics mee over de effecten en risico’s van alcohol en psychoactieve medicatie en staan we stil bij wanneer gebruik problematisch is.
 • Gaan we dieper in op signalen van problematisch gebruik en leer je hoe je deze kan herkennen.
 • Maak je kennis met de basishouding van motiverende gespreksvoering en gaan we aan de slag met een aantal concrete gesprekstips en -methodieken.
 • Bekijken we welke afspraken en regels er nodig zijn, zodat thuiszorgmedewerkers weten wat ze moeten doen wanneer ze geconfronteerd worden met deze problemen.
 • Krijg je enkele concrete handvatten en tips mee om een alcohol- en drugbeleid voor cliënten uit te werken en gaan we in gesprek over wat jouw rol en die van je medewerkers hierin kan zijn.

Doelpubliek

Leidinggevenden binnen de gezins- en thuiszorg

Max. 16 deelnemers

De sprekers

Tineke De Breucker, preventiewerker TAD, CGG Waas & Dender - Joyce Borremans, stafmedewerker, VAD

Niet ingeschreven
De opleiding is afgelopen.

Training Includes

 • Training Certificate

  Praktische Info

  • 25 oktober 2022
  • Online, van 9.00 u tot 13.00 u.
  • Online via Zoom. Na de uiterste inschrijvingsdatum zal je per mail de Zoom-link ontvangen.
  • 59 euro. VAD-leden krijgen 25% korting.

  Inschrijving

  Uiterste inschrijvingsdatum: 18 oktober 2022 Na inschrijving ontvang je een mail met de bevestiging van je deelname. Een drietal weken vóór de start van de vorming ontvang je een mail met de factuur.

  Contact

  Praktisch: Anne.DeJaeghere@vad.be - 02 423 03 57
  Inhoudelijk: Joyce.Borremans@vad.be - 02 423 03 56

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen