Psycho-educatie bij middelenproblemen

Hoe informeer je je cliënten alsook hun familie over de problematiek van verslaving en hoe er mee om te gaan? Hoe doe je dat op een boeiende manier en zonder te veel in de val van de expert-hulpverlener te trappen? Welke plaats krijgt ‘psycho-educatie’ binnen het hulpverleningsproces aan mensen die problemen hebben met alcohol, andere drugs of gedragsverslavingen? Psycho-educatie kan er heel verschillend uitzien afhankelijk van de doelgroep, doel van de interventie en setting.

Psycho-educatie heeft als doel cliënten maar ook hun familieleden die in begeleiding of behandeling zijn, te informeren over de problematiek maar ook de aspecten van behandeling. In deze module wordt een aantal voorbeelden van psycho-educatie belicht. De deelnemer krijgt rond verschillende thema’s een aantal methodieken aangereikt die je kan toepassen in je eigen werksituatie. Tevens wordt er stilgestaan bij enkele aandachtspunten voor het begeleiden van PE gaande van de gespreksstijl tot werken op maat (ambulant of residentieel, productspecifiek en individueel of in groep)

Er worden specifieke methodieken voorgesteld zoals MMM-modelPaard-ruiter metafoor en www.balkmetafoor.be die zowel individueel als in groep kunnen gebruikt worden.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg; Hulpverleners die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen

Maximum 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Kathleen Segers, psycholoog, Zorggroep Sint-Kamillus/afdeling VIA, Bierbeek - Gilles Geeraerts, stafmedewerker vorming en hulpverlening, VAD

Niet ingeschreven
De opleiding is afgelopen.

Training Includes

 • Training Certificate

  Praktische Info

  • 13 december 2022
  • van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • 81 euro (incl. deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting

  Inschrijving

  29 november 2022 Na inschrijving ontvang je een mail met de bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

  Contact

  Praktisch: anne.dejaeghere@vad.be - 02 423 03 57
  Inhoudelijk: gilles.geeraerts@vad.be - 02 422 03 73

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen