Werken met ervaringskennis en –deskundigheid in de verslavingssector

Ervaringsuitwisselingsdag: een dag van ontmoeting rond de inzet van ervaringskennis en -deskundigheid in de verslavingszorg.

VAD krijgt als expertisecentrum verschillende vragen vanuit het werkveld omtrent dit thema.
Daarom organiseren we dit moment van ontmoeting om ervaringen en visies uit te wisselen. Het doel is om vanuit kruisbestuiving samen kritisch na te denken over wat er actueel gebeurt in het werkveld.

We namen hiervoor Jessica De Maeyer en Tijs Van Steenberghe (EQUALITY// ResearchCollective – HoGent) onder de arm. Zij gingen vanuit hun praktijkgericht onderzoek, in het verleden uitvoerig in gesprek met teams uit de GGZ en verslavingszorg. Inleidend gaan ze in op enkele centrale vraagstukken en knelpunten in het werken met ervaringskennis en –deskundigheid:

 • Waarom is (de erkenning van) ervaringskennis belangrijk in de historiek van de verslavingssector?
 • Waar gaat ervaringskennis eigenlijk over?
 • Zijn het nu ervaringsdeskundigen, ervaringswerkers of gewoon professionals (met ervaringskennis)?
 • Wat zijn de rollen van ervaringsdeskundigen?

In het gedeelte van ervaringsuitwisseling, gemodereerd door Jessica De Maeyer en Tijs Van Steenberghe werken we met gesprekstafels van ongeveer 8 personen met telkens een centrale stelling of thema.

Doelpubliek

Mensen die zich inzetten binnen preventie tot hulpverlening, uit diverse organisaties, zowel met als zonder ervaringskennis. In het gedeelte van ervaringsuitwisseling, wordt van iedere deelnemer een actieve inbreng verwacht.

Minimum 16 en maximum 27 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Jessica De Maeyer en Tijs Van Steenberghe (EQUALITY// ResearchCollective - HoGent)

Niet ingeschreven
De opleiding is afgelopen.

Training Includes

 • Training Certificate

  Praktische Info

  • 25 oktober 2022
  • van 9.30 u tot 16.00 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • 30 euro (incl. koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting. VAD wil met deze dag van ontmoeting breed toegankelijk zijn. Onze deelnameprijs mag hierbij geen belemmering vormen om te participeren aan deze ervaringsuitwisselingsdag. Indien dit wel zo is, vragen we je met ons contact op te nemen zodat we in overleg je deelname wel mogelijk kunnen maken: femke.wijgaerts@vad.be 02 423 03 31.

  Inschrijving

  Uiterste inschrijvingsdatum: 19 september 2022 Na inschrijving ontvang je een mail met bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

  Contact

  anne.dejaeghere@vad.be - 02 423 03 57
  femke.wijgaerts@vad.be - 02 423 03 31

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen