Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Dit is een lijst met veelgestelde vragen. Technisch probleem of praktische vraag? Grote kans dat je hier het antwoord vindt!

Voor wie zijn de online vormingen bedoeld?

De online vormingen zijn bedoeld voor een brede groep van intermediairs – mensen die in hun werk in aanraking komen met alcohol of andere drugs. Dit betekent uiteraard hulpverleners en preventiewerkers, maar ook andere professionals, zoals leerkrachten, huisartsen, verpleegkundigen, enzovoort.

De online vormingen bevatten basisinformatie. Ze staan op zich en kunnen zonder voorkennis gevolgd worden. Wie nadien zijn kennis verder wil uitdiepen, kan dat doen in andere vormingen op VAD.

Online vormingen kunnen ook dienen ter ‘opfrissing van opgedane kennis’ of als ‘voorafje’ wanneer je naar een vorming op VAD komt.

Welke online vormingen zijn de basismodules?

Alle modules die momenteel in het online aanbod zitten, kan je beschouwen als basisinformatie over alcohol en drugs.

In het overzicht zal je zien dat de meeste online opleidingen productinformatie geven over een specifiek middel. Die bespreken dus het gebruik, de effecten, de risico’s, de wet en de hulpverlening voor onder andere opioïden, hallucinogenen, dissociatieven, stimulantia en empathogenen, cannabis en alcohol.

Twee andere modules, één over het MMM-model, en één over het ontstaan van middelgerelateerde en verslavingsproblemen, geven basiskaders voor het werken rond drugs, gokken en gamen. We bevelen deze twee vormingen aan, als opstap naar meer verdiepende vormingen die je fysiek op VAD kan gaan volgen.

Ten slotte zijn er ook meer verdiepende online vormingen zoals ‘drugs in de hersenen’ en ‘het interventiecontinuüm’. Ieder jaar komen er een aantal bij. Kom dus gerust af en toe terug om het aanbod te bekijken.

Hoe kan ik me inschrijven voor een online vorming?

Voordat je je kan aanmelden moet je eerst een account maken op ons vormingsplatform.

  • Klik daarvoor op ‘schrijf je in’.
  • Eenmaal je die stappen doorlopen hebt, krijgt je een e-mail om je e-mailadres te bevestigen.
  • Daarna kan je je aanmelden met de gebruikersnaam of het e-mailadres en het paswoord dat je hebt opgegeven.

Heb je een account? Klik op ‘meld je aan’ en schrijf je in voor jouw vorming naar keuze.

Krijg je geen mail? Check dan zeker ook je spam of ongewenste mails. Misschien is je bevestigingsmail wel daar toegekomen.

Lukt het echt niet? Stuur dan een mailtje naar online.vormingsaanbod@vad.be, we helpen u graag persoonlijk verder.

Hoe meld ik me aan?

Nadat je je hebt ingeschreven op het vormingsplatform, kan je je aanmelden met je eigengebruikersnaam en paswoord. Klik daarvoor op ‘meld je aan’ en schrijf je in voor jouw vorming naar keuze.

Wanneer kan ik de online vorming volgen?

Dit is het grote voordeel aan online vormingen: wanneer het jou best uitkomt.

Je past het tempo ook aan aan je eigen noden. Een online vorming bevat interactieve elementen en verwerkingsvragen om je de inhoud meer eigen te maken.

Hoe lang duurt een online vorming?

Je kiest zelf wanneer je de online vorming volgt. De duur van de vorming kan variëren afhankelijk van je eigen tempo. Je kan filmpjes herbeluisteren, pauzeren, doorklikken naar meer informatie. De meeste online vormingen duren ongeveer een uur.

Hoeveel tijd heb ik om een online vorming te voltooien?

Je kiest zelf hoe lang je erover doet om een online vorming te voltooien. Maar voor de beste overdracht van kennis probeer je de info toch te verwerken op één dag. Indien je het nog eens wil herhalen kan je de vorming hernemen.

Zijn de online vormingen gratis?

Alle online vormingen zijn gratis te volgen op het VAD vormingsplatform.

Krijg ik een certificaat na het voltooien van een online vorming?

Voor het voltooien van een online vorming krijg je een certificaat. Je krijgt dit wel pas wanneer je de cursus volledig doorlopen en de verwerkingsvragen voltooid hebt. Met dit certificaat kan je aantonen dat je de online cursus hebt voltooid.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over de online vormingen kan je steeds terecht bij online.vormingsaanbod@vad.bIeder