Skip to main content
VAD vormingen ,

Beroepsgeheim in beweging

Juridische kaders en praktische uitdagingen in de verslavingszorg

Beroepsgeheim blijft een complex en vaak uitdagend onderwerp – zowel voor beginnende als ervaren hulpverleners. Vertrouwen vormt de basis van een hulpverleningsrelatie, en het beroepsgeheim is essentieel om dat vertrouwen te borgen. Tegelijk vraagt kwalitatieve hulpverlening vaak om overleg en samenwerking met anderen – collega’s, organisaties of instanties die niet altijd dezelfde doelstellingen nastreven. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?

Tijdens deze vormingsdag worden hulpverleners uit de verslavingszorg en GGZ meegenomen in een verdiepende verkenning van het beroepsgeheim, toegespitst op cliënten met middelenproblemen. We brengen zowel het juridisch kader, als de praktische vertaalslag komt aan bod – met ruimte voor reflectie, dialoog over concrete eigen casussen.

Duik in het volledige programma – klik hierboven op het tabblad ‘Programma’ voor alle informatie.

  • Voormiddag | Juridisch kader en grenzen
    Anne-Sophie Versweyvelt van het Instituut voor Sociaal Recht (KU Leuven) brengt helderheid in het juridisch kader van het beroepsgeheim. Wat mag je delen, met wie, en onder welke voorwaarden? Hoeveel ruimte laat het recht en waar liggen de grenzen?
  • Namiddag | Praktijk, ethiek en grijze zones: interactief werken met eigen casussen
    Annemie Van Looveren en Kris Stas van Weifelmoed brengen het thema tot leven door reflectie en dialoog over herkenbare praktijksituaties uit het werkveld van de deelnemers. Deelnemers worden uitgenodigd om zelf casussen in te brengen. Hoe ga je om met morele dilemma’s? Wat doe je als samenwerking ‘schuurt’ met discretie? Verwacht een interactieve sessie met aandacht voor ethische principes, deontologie en de kracht van overleg, waarin jouw eigen ervaringen en vragen centraal staan.

    Deze dag biedt heldere inzichten, verdieping en praktische tools voor iedereen die het beroepsgeheim beter wil begrijpen én er bewust mee wil omgaan in de verslavingszorg en GGZ.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg en hulpverleners die dagdagelijks werken met mensen met middelenproblemen

Gewenste ervaring:

Geen voorkennis vereist


Maximum 18 deelnemers
Accreditering is mogelijk

De sprekers

Anne-Sophie Versweyvelt, Instituut voor Sociaal Recht van de KU Leuven; Annemie Van Looveren en Kris Stas, Weifelmoed


Vragen over vormingen ?