Dubbeldiagnose: ADHD en verslaving – 2025
De complexe relatie tussen middelengebruik en psychische problemen vraagt om een gedifferentieerde en geïntegreerde aanpak. Onze reeks rond dubbeldiagnose probeert hulpverleners deskundiger en handelingsbekwamer te maken in het verlenen van hulp aan deze doelgroep. Deze vorming richt zich op de specifieke combinatie van verslaving en ADHD.
ADHD heeft een invloed op de ontwikkeling, symptomen en behandeling van verslaving. Toch wordt deze stoornis vaak niet herkend waardoor een gepaste behandeling uitblijft.
De geüpdatete richtlijn voor de aanpak ADHD en verslaving, geeft hulpverleners aanbevelingen voor de diagnose en behandeling. Tijdens deze vorming zoomen we dieper in op het profiel van gebruikers met ADHD en de invloed die ADHD kan hebben op het gebruik. Daarnaast belichten we de adviezen voor de screening, diagnostiek, behandeling en medicatie. We bespreken hoe het behandelprogramma voor verslaving kan aangepast worden aan de ADHD-symptomen. Deze elementen worden vertaald naar een concreet en praktisch niveau onder de vorm van een modulaire behandelgids. Hierdoor krijgen hulpverleners handvatten om met deze cliëntengroep te werken. De leidraad voor deze vorming is het boek ‘Omgaan met ADHD bij verslaving’ van F. Matthys, A. Bronckaerts en C. L. Crunelle, uitgegeven door Garant (2016). Je ontvang dit boek bij deelname aan de vorming.
Doelpubliek
Deze vorming vertrekt vanuit een algemeen begrip van verslaving en is vooral gericht op hulpverleners die werken met mensen met een verslaving waarbij bijkomend een ADHD-problematiek speelt.
Gewenste ervaring:Er is geen voorkennis over ADHD nodig, maar wel basiskennis van verslaving.
Maximum 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd
De sprekers
Prof. Dr. Frieda Matthys, voorzitter vzw Psyche, docent psychiatrie en medische psychologie VUB, gepromoveerd tot doctor in Medische Wetenschappen op het proefschrift: “ADHD and SUD: From Clinical Experience to an Evidence Based Guideline”; Gil Borms, psycholoog - psychotherapeute, Polikliniek ADHD voor volwassenen en afdeling verslavingszorg van het UPC KU Leuven