Dubbeldiagnose: Trauma en verslaving – 2025
De complexe relatie tussen middelengebruik en psychische problemen vraagt om een gedifferentieerde en geïntegreerde aanpak. Onze reeks rond dubbeldiagnose probeert hulpverleners deskundiger en handelingsbekwamer te maken in het verlenen van hulp aan deze doelgroep. Deze vorming richt zich op de specifieke combinatie van verslaving en trauma.
Personen met een psychiatrische stoornis, lopen een veel groter risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek, dan mensen uit de algemene bevolking. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én in de bredere GGZ komen dus geregeld in contact met dubbeldiagnosepatiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan is een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.
De ontwikkeling van problematisch middelengebruik behelst een complex samenspel van biopsychosociale factoren. Ook traumatische of ingrijpende gebeurtenissen leiden vaak tot problematisch middelengebruik. Als hulpverlener werkzaam in de verslavingszorg is het belangrijk om aandacht te hebben voor eventuele onderliggende traumata. Posttraumatisch stress-stoornis (PTSS) wordt vaak (te) laat of helemaal niet ontdekt omdat cliënten hun trauma’s vaak verzwijgen.
Maar hoe screen en diagnosticeer je trauma en (complexe) PTSS? En wat doe je dan als hulpverlener? Is een behandeling van een trauma risicovol tijdens de verslavingsbehandeling? Dient eerst de verslaving aangepakt te worden? Of kan er steeds op een geïntegreerde manier gewerkt worden?
In deze vorming zoemen we in op deze relatie tussen trauma en problematisch middelengebruik. We staan kort stil bij de definiëring, kenmerken en prevalentie van trauma gelinkt aan verslaving. Belangrijker is dat de hulpverleningsaanpak ten aanzien van trauma en verslaving belicht en uitgediept wordt in al zijn facetten. We staan o.a. stil bij psycho-educatie, stabilisatie en therapieën zoals Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Je krijgt handvatten en richtlijnen hoe je binnen de verslavingszorg omgaat met trauma.
Doelpubliek
Deze vorming vertrekt vanuit een algemeen begrip van verslaving en is vooral gericht op hulpverleners die werken met mensen met een verslaving waarbij er een verband is met trauma
Gewenste ervaring:Er is geen voorkennis over trauma nodig, maar wel basiskennis van verslaving.
Maximum 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd
De sprekers
Nele Gielen, dr. in de psychologie, Traumazorg Limburg, Hasselt & Trauma en Verslaving, Mondriaan - Claudia Merola, GZ-psycholoog, Traumazorg Limburg, Bree & Trauma en Verslaving, Mondriaan