Lichaamswerk
Leen Spelier deelt in deze opleiding haar visie en praktijkgerichte kennis rond lichaamswerk. Leen benadrukt een belangrijk onderscheid tussen lichaamswerk en lichaamstherapie. Lichaamswerk is gericht op zelfexploratie, socialisatie en educatie via ervaringsgerichte oefeningen met het lichaam als uitgangspunt. Lichaamstherapie daarentegen focust op therapeutische processen waarbij men via het lichaam blokkades helpt opheffen en persoonlijke groei stimuleert. Hoewel lichaamswerk ook kan leiden tot therapeutische effecten, ligt de nadruk op het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn en innerlijke ruimte in het hier en nu.
Je wordt getraind om concreet aan de slag te gaan met je bewoners. In een reeks van ongeveer tien sessies worden bewoners via eenvoudige, concrete oefeningen uitgenodigd om hun lichaam opnieuw te ontdekken in relatie tot zichzelf en de wereld rondom hen. De oefeningen zijn afgestemd op typische kenmerken van de verslavingspersoonlijkheid. De oefeningen behandelen thema’s zoals ademhaling, aarding, spierspanning, stemgebruik, spanningsregulatie, zelfvertrouwen, grenzen, visualisatie, ontspanning, emoties en lichaamshouding. Doel van deze sessies is bewoners bewuster te maken van hun lichaam als bron van mogelijkheden: als instrument, signaalgever, bron van kracht, comfort en essentie.
Tijdens deze tweedaagse opleiding werk je samen met andere deelnemers aan de opbouw van een sessiereeks. Je leert niet alleen de oefeningen aan, maar ook hoe je een groep begeleidt, bewoners bijstuurt en de oefeningen op een veilige en duidelijke manier aanbrengt.
De opleiding richt zich in de eerste plaats tot groepswerkers en leefgroepbegeleiders. Een open houding, bereidheid om zelf te ervaren en actief deel te nemen, zijn sterk aanbevolen.
Doelpubliek
Hulpverleners werkzaam in een Therapeutische Gemeenschap (TG)
Maximum 16 deelnemers
De sprekers
Leen Spelier, gegradueerde in de orthopedagogiek. Ervaring als psychotherapeut en als groepsbegeleider in TG De Kiem en TG De Sleutel