Neurobiologie bij middelengebruik & Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) 2025
Deze vormingsdag bestaat uit twee delen. We starten het blok "productinfo" en staan stil bij de neurobiologie bij middelengebruik. Daarnaast zoomen we in op psycho-actieve medicatie.
In de eerste sessie van deze dag gaan we dieper in op de rol van neurobiologie bij het ontstaan en in stand houden van afhankelijkheid. We verkennen de werkingsmechanismen van drugs op het brein en bespreken de structurele veranderingen die zich voordoen in de hersenen als gevolg van (langdurig) gebruik. Een boeiende ontdekkingstocht naar de complexe relatie tussen de neurobiologie en het fenomeen van afhankelijkheid.
Het tweede deel zoomt in op een specifieke groep van middelen, namelijk de Nieuwe Psycho-actieve stoffen (NPS). In deze vorming hopen we een aantal van de vooroordelen rond NPS te ontkrachten. Bovendien zullen jullie meer openheid ervaren om gesprekken over NPS aan te gaan en een dieper inzicht verwerven in de wereld ervan. Daarnaast zal de vorming jullie beter informeren over de farmacologie ervan en besteden we bijzondere aandacht aan harm reduction in relatie tot NPS.
Doelpubliek
Hulpverleners in de verslavingszorg. Hulpverleners die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen
Gewenste ervaring:Hulpverleners die beginnende zijn in het werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen.
De sprekers
Prof. Dr. Frieda Matthys, voorzitter vzw Psyche, docent psychiatrie en medische psychologie VUB, gepromoveerd tot doctor in Medische Wetenschappen op het proefschrift: “ADHD and SUD: From Clinical Experience to an Evidence Based Guideline”; Jochen Schrooten, Stafmedewerker VAD