Wat is dit platform?

VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs biedt via dit vormingsplatform online vormingen aan.

Op dit platform staan enkel de online vormingen. De rest van het VAD-aanbod is te raadplegen op www.vad.be .

Het VAD-vormingsaanbod

Het VAD-vormingsaanbod draait al vele jaren op volle toeren. VAD heeft een lange traditie van onsite aanbieden van basisvormingen en vervolgmodules voor specifieke doelgroepen, in ons gebouw te Schaarbeek.

Maar de groep geïnteresseerden wordt steeds breder en meer divers. Mensen uit verschillende sectoren zijn geïnteresseerd om vorming te volgen over de basics van onze thema’s.

Bovendien wordt een vorming soms even niet ingepland, of is ze volzet. Sommige geïnteresseerden kunnen zich op een bepaalde datum moeilijk vrijmaken, of kunnen geen volledige dag spenderen aan een opleiding over onze thema’s.

Om hier een antwoord op te bieden, breidde VAD haar vormingsaanbod online uit.

Online trainingen

Online trainingen voor intermediairs hebben tal van voordelen. Naast het vermijden van verplaatsingen, winnen we tijd en flexibiliteit. Deelnemers plannen vormingen in wanneer het hen persoonlijk best past, en passen de inhoud en het tempo aan aan hun eigen noden. Een online training kan bovendien interactieve elementen bevatten en gekoppeld worden aan meer gespecialiseerde online of onsite vervolgmodules. Tal van mogelijkheden!

Basiselementen online vertalen

Heel wat basisinformatie over middelen en middelengebruik is gemakkelijk te vertalen naar een online aanbod. Dit gaat voornamelijk over productinfo van opioïden, hallucinogenen, dissociatieven, stimulantia en empathogenen, cannabis en alcohol. Maar ook het MMM-model en het ontstaan van middelgerelateerde en verslavingsproblemen worden uitgelegd in een online vorming.

Later wordt het aanbod nog uitgebreid met verdiepende vormingen zoals drugs in de hersenen en het interventiecontinuüm. Houd het aanbod hiervoor goed in de gaten.