Veelgestelde vragen

Praktische vraag over onze vormingen en studiedagen? Technisch probleem bij het inschrijven, of bij het volgen van één van onze online cursussen? Grote kans dat je hier het antwoord vindt.

Blijft je vraag onbeantwoord, stuur dan een mailtje naar vormingen@vad.be

Over het inschrijven

Hoe schrijf ik me in voor een vorming, studiedag of online cursus?

Voordat je je kan inschrijven voor een vorming, studiedag of online cursus, moet je eerst een account aanmaken op dit vormingsplatform. Als je al een account hebt, ga dan meteen naar de stappen onder ‘Meld je aan & schrijf je in voor een vorming ‘.

Maak een account aan

Activeer je account

 • Check je mailbox op een activatiemail 
 • Komt die mail niet meteen aan? Check dan zeker je spambox 
 • Activeer je account door te klikken op de link in de mail

Meld je aan & schrijf je in voor een vorming 

 • Klik in de rechterbovenhoek op ‘aanmelden’ en geef je mailadres en wachtwoord in.
 • Ga naar de pagina van de vorming, studiedag of online cursus die je interesseert, en klik daar op de knop ‘Schrijf je in voor deze cursus’.
  Ik lijk geen bevestigingsmail te krijgen?

  Krijg je geen mail? Check dan zeker ook je spam of ongewenste mails. Misschien is je bevestigingsmail wel daar toegekomen.

  Lukt het echt niet? Stuur dan een mailtje naar vormingen@vad.be, we helpen je graag persoonlijk verder.

  Een vorming is volzet, wat nu?

  Helaas, je greep naast een plaatsje in deze vorming. Laat je interesse aan ons weten via de knop ‘Ik ben geïnteresseerd’. We brengen je op de hoogte zodra deze vorming opnieuw wordt aangeboden. Je kan je dan opnieuw proberen inschrijven. We werken niet met een systeem van wachtlijsten of voorinschrijfrecht. Schrijf je ook in op de Nieuwsbrief vormingen en blijf zo op de hoogte van de nieuwe aankondigingen. Je kan je inschrijven via het formulier in de footer, helemaal onderaan deze pagina.

  Over het vormingsaanbod

  Voor wie zijn de vormingen van VAD bedoeld?

  Het VAD-vormingsaanbod richt zich in eerste instantie naar een ruime doelgroep van medewerkers binnen de preventieve en hulpverlenende sector. Naast basisvormingen bieden we ook meer gerichte en verdiepende vormingen aan op maat van de sector. Dit aanbod staat mee garant voor het kwaliteitsvol en evidence-based werken in de sector.

  Waar kan ik terecht voor een vraag voor vorming in mijn specifieke regio?

  VAD biedt vormingen aan op Vlaams niveau. Voor lokale vormingsvragen zullen wij mee de brug slaan naar interessante sprekers en eventueel ondersteunen van het uitdenken van het inhoudelijke programma. Formuleer je vraag zo concreet mogelijk in een mail naar vormingen@vad.be.

  Waar kan ik terecht voor een vormingsvraag in mijn specifieke setting/sector?

  Het vormingsaanbod voor een specifieke sector wordt in samenwerking met het regionale CGG-preventiewerk Alcohol & Drugs op Vlaams of regionaal niveau uitgevoerd. Dit aanbod ondersteunt de implementatie van een beleidsmatige aanpak in elke sector (kadermethodiek) en biedt ondersteuning bij de implementatie van nieuwe methodieken. Voor vormingen in de verschillende settings/sectoren kan je contact opnemen met de regionale partner.

  Wie zijn ‘de sprekers’?

  De sprekers bij VAD zijn in vele gevallen preventiewerkers, hulpverleners, artsen… uit het werkveld. Mensen die met beide voeten in de praktijk staan en vanuit hun referentiekader een praktijkgericht verhaal brengen. Mensen met verschillende functies, uit verschillende disciplines nemen het woord. Wil je zelf je expertise met anderen delen? Geef ons een seintje via vormingen@vad.be.

  De tweejarige opleiding tot hulpverlener bij alcohol- en drugproblemen: hoe gaat die in zijn werk?

  Deze tweejarige opleiding geeft inzicht in de problematiek van verslaving, en biedt handvatten voor de professionele aanpak ervan. Lees hier meer over de opbouw, manier van werken, het certificaat en praktische info.

  Over VAD-vormings- of studiedagen

  Ik ben ingeschreven voor een vorming, maar kan helaas niet aanwezig zijn. Wat nu?

  Je kan gratis je deelname annuleren tot 14 dagen voor de vorming. Nadien kan je je plaats nog laten innemen door een collega, maar beschouwen we de inschrijving als finaal en zal deze dus ook gefactureerd worden.

  Ik heb nog geen factuur ontvangen?

  Na inschrijving ontvang je, per e-mail, een bevestiging van je deelname met factuur.

  Je kan de factuur ook steeds terugvinden op deze website. Klik op het pijltje naast je gebruikersnaam rechtsbovenaan dit scherm. Onder ‘Vormingen’ vind je een tabblad ‘Mijn vormingen’ terug, van waaruit je naar de vorming kan gaan die jij gevolgd hebt. Daar vind je de factuur terug.

  Vind je de factuur echt niet terug? Stuur dan een mailtje naar vormingen@vad.be, we helpen je graag persoonlijk verder.

  Waar gaat de vorming door?

  Vormingen gaan meestal door in het gebouw van VAD, vlakbij het station ‘Brussel-Noord’. Vind hier een wegbeschrijving.

  Uitzonderlijk gaan vormingen en studiedagen op andere locaties door. Dit staat steeds uitdrukkelijk vermeld op de pagina van die vorming of studiedag zelf.

  Krijg ik een deelname-attest?

  Zeker! Na je deelname aan de vorming, kan je je attest op deze website zelf downloaden. Klik op het pijltje naast je gebruikersnaam rechtsbovenaan dit scherm. Onder ‘Vormingen’ vind je een tabblad ‘Mijn attesten’, daar vind je je deelname-attest terug. Het blijft daar ook minstens 1 jaar na de vorming ter beschikking.

  Wat schaft de pot?

  Voor een vorming die de hele dag duurt, voorzien we een breed assortiment aan broodjes, inclusief vegetarische opties. Vegan en glutenvrije alternatieven kan je vragen via vormingen@vad.be.

  Vanaf een half uur voor aanvang van de vorming, staat er koffie en thee klaar. Er is drinkwater beschikbaar via een waterfontein.

  Wat breng ik mee?

  Behalve jouw lerende mindset hoef je zelf niets mee te brengen. Per vorming kondigen we aan welk specifiek materiaal er ter beschikking is. In sommige gevallen ontvang je nog een papieren vormingsmap. Om bomen te sparen, kiezen we er meer en meer voor de slides of andere nuttige documenten of links ter beschikking te stellen op deze website, via je account. Klik op het pijltje naast je gebruikersnaam rechtsbovenaan dit scherm. Onder ‘Mijn vormingen’ vind je het overzicht van de vormingen waar jij je voor ingeschreven hebt, de bestanden die we online ter beschikking stellen aan de deelnemers, vind je daar terug.

  Over de online cursussen

  Voor wie zijn de online cursussen bedoeld?

  De online cursussen zijn bedoeld voor een brede groep van intermediairs – mensen die in hun werk in aanraking komen met alcohol of andere drugs, gokken of gamen. Dit betekent uiteraard hulpverleners en preventiewerkers, maar ook andere professionals, zoals leerkrachten, huisartsen, verpleegkundigen, … Studenten worden ook warm aangemoedigd om deze cursussen te doorlopen.

  De online vormingen bevatten basisinformatie. Ze staan op zich en kunnen zonder voorkennis gevolgd worden. Wie nadien zijn kennis verder wil uitdiepen, kan dat doen in andere vormingen op VAD.

  Hoeveel tijd heb ik om een online vorming te voltooien?

  Je kiest zelf hoe lang je erover doet om een online vorming te voltooien. Je kan op ieder moment stoppen en op een ander moment de draad weer oppikken. Maar voor de beste overdracht van kennis probeer je de info toch te verwerken op één dag. Indien je het nog eens wil herhalen kan je de vorming hernemen.

  Krijg ik een certificaat na het voltooien van een online cursus?

  Ja, Voor het voltooien van een online cursus krijg je een certificaat. Dit krijg je na het volledig doorlopen van de cursus en het voltooien van de verwerkingsvragen. Met dit certificaat kan je aantonen dat je de online cursus hebt voltooid.

  Ter info: dit certificaat is niet erkend voor de bijzondere beroepstitel Geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie.

  VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen