Skip to main content

Veelgestelde vragen

Praktische vraag over onze vormingen en studiedagen? Technisch probleem bij het inschrijven, of bij het volgen van één van onze online cursussen? Grote kans dat je hier het antwoord vindt.

Blijft je vraag onbeantwoord, stuur dan een mailtje naar vormingenadministratie@vad.be

Over het inschrijven

Hoe schrijf ik me in voor een vorming, studiedag of online cursus?

Voordat je je kan inschrijven voor een vorming, studiedag of online cursus, moet je eerst een account aanmaken op dit vormingenplatform. Als je al een account hebt, ga dan meteen naar de stappen onder ‘Meld je aan & schrijf je in voor een vorming ‘.

Maak een account aan

Activeer je account

 • Check je mailbox op een activatiemail 
 • Komt die mail niet meteen aan? Check dan zeker je spambox 
 • Activeer je account door te klikken op de link in de mail

Meld je aan & schrijf je in voor een vorming 

 • Klik in de rechterbovenhoek op ‘aanmelden’ en geef je mailadres en wachtwoord in.
 • Ga naar de pagina van de vorming, studiedag of online cursus die je interesseert, en klik daar op de knop ‘Schrijf je in voor deze cursus’.
  Ik lijk geen bevestigingsmail te krijgen?

  Krijg je geen mail? Check dan zeker ook je spam of ongewenste mails. Misschien is je bevestigingsmail wel daar toegekomen.

  Lukt het echt niet? Stuur dan een mailtje naar vormingenadministratie@vad.be, we helpen je graag persoonlijk verder.

  Een vorming is volzet of je kan er niet bij zijn, wat nu?

  Helaas, je greep naast een plaatsje in deze vorming of ze past niet in jouw agenda. Laat je interesse aan ons weten via de knop ‘Hou me op de hoogte van een volgende vorming’. We brengen je op de hoogte zodra deze vorming opnieuw wordt aangeboden. Je kan je dan opnieuw proberen inschrijven. We werken niet met een systeem van wachtlijsten of voorinschrijfrecht. Schrijf je ook in op de Nieuwsbrief vormingen en blijf zo op de hoogte van de nieuwe aankondigingen. Je kan je inschrijven via het formulier in de footer, helemaal onderaan deze pagina.

  Kan ik iemand anders inschrijven?

  Ja, dat kan! In ons inschrijvingsformulier krijg je de optie om jezelf in te schrijven of een collega. Jij ontvangt de factuur en wij verwelkomen binnenkort jouw collega!

  Mijn mailadres is veranderd, hoe pas ik dat aan?

  Ben je veranderd van mailadres en/of je wil graag onze mails op een ander adres ontvangen ? Laat het ons weten via vormingenadministratie@vad.be, we helpen je graag persoonlijk verder.

  Over het vormingsaanbod

  Voor wie zijn de vormingen van VAD bedoeld?

  Het VAD-vormingsaanbod richt zich in eerste instantie naar een ruime doelgroep van medewerkers binnen de preventieve en hulpverlenende sector. Naast basisvormingen bieden we ook meer gerichte en verdiepende vormingen aan op maat van de sector. Dit aanbod staat mee garant voor het kwaliteitsvol en evidence-based werken in de sector.

  Waar kan ik terecht voor een vraag voor vorming in mijn specifieke regio?

  VAD biedt vormingen aan op Vlaams niveau. Voor lokale vormingsvragen zullen wij mee de brug slaan naar interessante sprekers en eventueel ondersteunen van het uitdenken van het inhoudelijke programma. Formuleer je vraag zo concreet mogelijk in een mail naar vormingenadministratie@vad.be.

  Waar kan ik terecht voor een vormingsvraag in mijn specifieke setting/sector?

  Het vormingsaanbod voor een specifieke sector wordt in samenwerking met het regionale CGG-preventiewerk Alcohol & Drugs op Vlaams of regionaal niveau uitgevoerd. Dit aanbod ondersteunt de implementatie van een beleidsmatige aanpak in elke sector (kadermethodiek) en biedt ondersteuning bij de implementatie van nieuwe methodieken. Voor vormingen in de verschillende settings/sectoren kan je contact opnemen met de regionale partner.

  Wie zijn ‘de sprekers’?

  De sprekers bij VAD zijn in vele gevallen preventiewerkers, hulpverleners, artsen… uit het werkveld. Mensen die met beide voeten in de praktijk staan en vanuit hun referentiekader een praktijkgericht verhaal brengen. Mensen met verschillende functies, uit verschillende disciplines nemen het woord. Wil je zelf je expertise met anderen delen? Geef ons een seintje via vormingenadministratie@vad.be.

  De tweejarige opleiding tot hulpverlener bij alcohol- en drugproblemen: hoe gaat die in zijn werk?

  Deze tweejarige opleiding geeft inzicht in de problematiek van verslaving, en biedt handvatten voor de professionele aanpak ervan. Lees hier meer over de opbouw, manier van werken, het certificaat en praktische info.

  Over VAD-vormings- of studiedagen

  Ik ben ingeschreven voor een vorming, maar kan helaas niet aanwezig zijn. Wat nu?

  Je kan gratis je deelname annuleren tot 14 dagen voor de vorming. Nadien kan je je plaats nog laten innemen door een collega, maar beschouwen we de inschrijving als finaal en zal deze dus ook gefactureerd worden.

  Waar gaat de vorming door?

  Vormingen gaan meestal door in het gebouw van VAD, vlakbij het station ‘Brussel-Noord’. Vind hier een wegbeschrijving.

  Kom je met de fiets naar VAD? Geef ons een seintje via vormingenadministratie@vad.be zodat je gebruik kan maken van onze fietsenstalling.

  Uitzonderlijk gaan vormingen en studiedagen op andere locaties door. Dit staat steeds uitdrukkelijk vermeld op de pagina van die vorming of studiedag zelf.

  Krijg ik een deelname-attest?

  Zeker! Na je deelname aan de vorming, kan je je attest op deze website zelf downloaden. Klik op het pijltje naast je gebruikersnaam rechtsbovenaan dit scherm. Onder ‘Vormingen’ vind je een tabblad ‘Mijn attesten’, daar vind je je deelname-attest terug. 

  Vind je het niet terug? Stel je vraag aan vormingenadministratie@vad.be

  Wat schaft de pot?

  Voor een vorming die de hele dag duurt, voorzien we een breed assortiment aan broodjes, inclusief vegetarische opties. Vegan en glutenvrije alternatieven kan je vragen via vormingenadministratie@vad.be.

  Vanaf een half uur voor aanvang van de vorming, staat er koffie en thee klaar. Er is drinkwater beschikbaar via een waterfontein.

  Wat breng ik mee?

  Behalve jouw lerende mindset hoef je zelf niets mee te brengen. Per vorming kondigen we aan welk specifiek materiaal er ter beschikking is. In sommige gevallen ontvang je nog een papieren vormingsmap. Om bomen te sparen, kiezen we er meer en meer voor de slides of andere nuttige documenten of links ter beschikking te stellen op deze website, via je account. Klik op het pijltje naast je gebruikersnaam rechtsbovenaan dit scherm. Daar vind je het overzicht van de vormingen waar jij je voor ingeschreven hebt. De bestanden die we online ter beschikking stellen aan de deelnemers, vind je daar terug.

  Over de online cursussen

  Voor wie zijn de online cursussen bedoeld?

  De online cursussen zijn bedoeld voor een brede groep van intermediairs – mensen die in hun werk in aanraking komen met alcohol of andere drugs, gokken of gamen. Dit betekent uiteraard hulpverleners en preventiewerkers, maar ook andere professionals, zoals leerkrachten, huisartsen, verpleegkundigen, … Studenten worden ook warm aangemoedigd om deze cursussen te doorlopen.

  De online cursussen bevatten basisinformatie. Ze staan op zich en kunnen zonder voorkennis gevolgd worden. Wie nadien zijn kennis verder wil uitdiepen, kan dat doen in andere vormingen op VAD.

  Hoeveel tijd heb ik om een online cursus te voltooien?

  Je kiest zelf hoe lang je erover doet om een online cursus te voltooien. Je kan op ieder moment stoppen en op een ander moment de draad weer oppikken. Voor de beste overdracht van kennis probeer je de info toch te verwerken op één dag. Indien je het nog eens wil herhalen kan je de cursus hernemen.

  Krijg ik een certificaat na het voltooien van een online cursus?

  Ja, Voor het voltooien van een online cursus krijg je een certificaat. Dit krijg je na het volledig doorlopen van de cursus en het voltooien van de verwerkingsvragen. Met dit certificaat kan je aantonen dat je de online cursus hebt voltooid. Je vindt het certificaat terug in jouw profiel.

  Vind je het niet terug? Stel je vraag aan vormingenadministratie@vad.be

  Ter info: dit certificaat is niet erkend voor de bijzondere beroepstitel Geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie.

  Over de factuur

  Hoe verloopt de facturatie?

  Nadat je bent ingeschreven, ontvang je een inschrijvingsbevestiging en de vraag om je gegevens te controleren. Daar kan je jouw gegevens nog aanpassen indien nodig. Wil jouw organisatie een bestelbonnummer op de factuur of enkel de factuur ontvangen via e-facturatie? Dan kan je dit nog toevoegen.

  14 dagen vóór de start van de vorming beschouwen wij de gegevens als correct en maken we de definitieve factuur op. Gratis annuleren is dan niet meer mogelijk.

  Toch nog vragen? Geef ons een seintje via vormingenadministratie@vad.be en we helpen je zo snel mogelijk.

  Ik heb nog geen factuur ontvangen?

  Na inschrijving ontvang je, per e-mail, een bevestiging van je deelname en een betalingsoverzicht. Op dat moment ben je zeker van je plaatsje, maar kan je nog je facturatiegegevens veranderen. 14 dagen voor de start van de vorming ontvang je de definitieve factuur. We verwachten dat je deze binnen de maand betaalt. 

  Je kan de factuur ook steeds terugvinden in jouw account.

  Vind je de factuur echt niet terug? Stuur dan een mailtje naar vormingenadministratie@vad.be, we helpen je graag persoonlijk verder.

  Mijn organisatie is lid van VAD, maar ik ontving geen korting. Hoe kan ik dit oplossen?

  Geen paniek, wellicht liep er iets verkeerd tijdens het inschrijvingsproces.

  Laat het ons weten via vormingenadministratie@vad.be en wij bezorgen je een nieuwe factuur, mét korting.