De impact van alcohol en drugs op het werk: hoe ga je daarmee om?
Alcohol- en druggebruik kunnen ook op de werkvloer een impact hebben. Voor leidinggevenden en bedrijfshulpverleners is het vaak geen evident thema.
Alcohol is bij veel gelegenheden als vanzelfsprekend aanwezig. Ook andere drugs maken deel uit van onze samenleving. En zo komen we alcohol- en ander druggebruik, of de gevolgen ervan, ook tegen op de werkvloer. Werkgerelateerd alcohol- en ander druggebruik heeft een impact op de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van medewerkers. Hoe ga je daar nu mee om?
Deze cursus gidst je door de belangrijkste vragen rond middelengebruik in een werkcontext, zoals ‘Wanneer spreken we van werkgerelateerd gebruik?’, ‘Welke signalen kunnen wijzen op werkgerelateerd gebruik?’ en ‘Hoe pak ik werkgerelateerd gebruik aan op de werkvloer?’.
Voor wie?
- Leidinggevenden: krijg houvast om op een gepaste manier in te grijpen bij middelengebruik dat het functioneren van een medewerker beïnvloedt.
- Bedrijfshulpverleners: zoals arbeidsartsen, preventieadviseurs psychosociale aspecten of vertrouwenspersonen – versterk je rol in het screenen, motiveren en gericht doorverwijzen van medewerkers.
Vragen over het online aanbod ?
Onze online cursussen zijn gratis. Je schrijft je in en kan meteen aan de slag! Via filmpjes, begeleidende teksten en oefeningen loodsen wij je doorheen de inhoud. Heel makkelijk en op jouw tempo.
De online cursussen zijn bedoeld voor een brede groep van intermediairs – mensen die in hun werk in aanraking komen met alcohol of andere drugs, gokken of gamen. Dit betekent uiteraard hulpverleners en preventiewerkers, maar ook andere professionals, zoals leerkrachten, huisartsen, verpleegkundigen, … Studenten worden ook warm aangemoedigd om deze cursussen te doorlopen.
De online cursussen bevatten basisinformatie. Ze staan op zich en kunnen zonder voorkennis gevolgd worden. Wie nadien zijn kennis verder wil uitdiepen, kan dat doen in andere vormingen op VAD.
Je kiest zelf hoe lang je erover doet om een online cursus te voltooien. Je kan op ieder moment stoppen en op een ander moment de draad weer oppikken. Voor de beste overdracht van kennis raden we je wel aan om de info toch te verwerken op één dag. Indien je het nog eens wil herhalen, kan je de cursus hernemen.
Ja, Voor het voltooien van een online cursus krijg je een certificaat. Dit krijg je na het volledig doorlopen van de cursus en het voltooien van de verwerkingsvragen. Met dit certificaat kan je aantonen dat je de online cursus hebt voltooid. Je vindt het certificaat terug in jouw profiel.
Vind je het niet terug? Stel je vraag aan vormingenadministratie@vad.be
Ter info: dit certificaat is niet erkend voor de bijzondere beroepstitel Geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie.