Hoe is het gesteld met het middelengebruik van onze Vlaamse jongeren? Van cijfers naar praktijk.
Benieuwd naar hoe Vlaamse jongeren in het secundair onderwijs omgaan met roken, vapen, alcohol, illegale drugs, medicatie, gamen en gokken? Dit seminarie biedt je een unieke kans om deze inzichten om te zetten naar de school en onderwijspraktijk.
We hebben het over vragen die iedereen bezighouden: Met welke middelen komen jongeren tegenwoordig in aanraking? Hoe evolueert het alcoholgebruik onder jongeren? Is vapen het nieuwe roken? Zien we een stijging in het gebruik van cannabis de afgelopen 10 jaar? En wat met het gebruik van medicatie, de trends in gokken, en de impact van problematisch gamen?
Daarnaast vertalen we deze cijfers naar een structurele aanpak op schoolniveau. Hoe ga je preventief om met het thema verslavingspreventie op school en in de klas? Wat doe je met signalen van middelengebruik? Wat doe je beter wel en niet?
Scholen die deelnamen aan de VAD-leerlingenbevraging komen te weten hoe hun eigen schoolrapport zich verhoudt tot de Vlaamse cijfers.
Dit seminarie geeft niet alleen antwoorden, maar biedt ook ruimte voor interactie en vragen.
Doelpubliek
Onderwijsprofessionals (bv. leerkrachten, directie, leerlingenbegeleiders, CLB, PBD, …), structurele partners (bv. logo’s, lokale, regionale en intergemeentelijke preventiewerkers, … ), onderwijskoepels, onderzoeksgroepen, …
Gewenste ervaring:Geen voorkennis vereist
maximum 150 deelnemers
De sprekers
Johan Rosiers, Hanna Peeters en Ellen Coghe, VAD; Pieter Debognies, Vlaams Instituut Gezond Leven; Clemens Steyaert, CGG VAGGA