Dubbele diagnose-reeks: Trauma en verslaving – najaar 2023

Personen met een psychiatrische stoornis, lopen een veel groter risico op de ontwikkeling van een middelenproblematiek, dan mensen uit de algemene bevolking. Professionals in de alcohol- en drughulpverlening én in de bredere GGZ komen dus geregeld in contact met dubbele diagnose-patiënten. Om hier op een effectieve wijze mee om te gaan is een goed begrip van de dubbele problematiek en integrale behandelvormen noodzakelijk.

De ontwikkeling van problematisch middelengebruik behelst een complex samenspel van biopsychosociale factoren. Ook traumatische of ingrijpende gebeurtenissen leiden vaak tot problematisch middelengebruik. Als hulpverlener werkzaam in de verslavingszorg is het belangrijk om aandacht te hebben voor eventuele onderliggende traumata. Posttraumatisch stress-stoornis (PTSS) wordt vaak (te) laat of helemaal niet ontdekt omdat cliënten hun trauma’s vaak verzwijgen.

Maar hoe screen en diagnosticeer je trauma en (complexe) PTSS? En wat doe je dan als hulpverlener? Is een behandeling van een trauma risicovol tijdens de verslavingsbehandeling? Dient eerst de verslaving aangepakt te worden? Of kan er steeds op een geïntegreerde manier gewerkt worden?

In deze vorming zoemen we in op deze relatie tussen trauma en problematisch middelengebruik. We staan kort stil bij de definiëring, kenmerken en prevalentie van trauma gelinkt aan verslaving. Belangrijker is dat de hulpverleningsaanpak ten aanzien van trauma en verslaving belicht en uitgediept wordt in al zijn facetten. We staan o.a. stil bij psycho-educatie, stabilisatie en therapieën zoals Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Je krijgt handvatten en richtlijnen hoe je binnen de verslavingszorg omgaat met trauma.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg - hulpverleners die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen

Max. 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Nele Gielen, dr. in de psychologie, Traumazorg Limburg, Hasselt & Trauma en Verslaving, Mondriaan - Claudia Merola, GZ-psycholoog, Traumazorg Limburg, Bree & Trauma en Verslaving, Mondriaan

Niet ingeschreven
De opleiding is volzet
Ik heb interesse in deze opleiding

Deze cursus is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk. Via bovenstaande knop kan je je aanmelden op een wachtlijst

Training Includes

  • Training Certificate

    Praktische Info

    • 9 en 10 november 2023
    • telkens van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u.
    • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
    • 174 euro (incl. deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting.

    Inschrijving

    Uiterste inschrijvingsdatum: 26 oktober 2023 Na inschrijving ontvang je een mail met bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

    Contact

    Praktisch: vormingen@vad.be
    Inhoudelijk: Gilles.Geeraerts@vad.be - 02 422 03 73

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen