Dubbele Diagnose: Verslaving en persoonlijkheidsstoornissen

De combinatie van verslaving en persoonlijkheidsstoornis komt vaak voor. Het is een combinatie die zorgt voor bijkomende problemen op verschillende terreinen. Kennis en behandelingsmogelijkheden over zowel verslaving als over persoonlijkheidsstoornissen worden voorgesteld.

Hoe versterken deze twee problemen het problematische verloop en hoe bemoeilijkt het ene probleem de behandeling van het andere? De gecombineerde problemen blijven vaak onderbelicht. Ook de teneur blijft vaak somber. Herstel of genezing is veel moeilijker dan voor elk van deze twee problemen –verslaving en persoonlijkheidsstoornis– apart.

De combinatie kent meestal een ongunstiger verloop, met een beduidend verminderde levenskwaliteit op verschillende levensdomeinen.

In deze vorming willen we ten eerste deze ‘moeilijke combinatie’ beschrijven. We focussen vooral op twee specifieke persoonlijkheidsstoornissen, namelijk de antisociale en de borderline persoonlijkheidsstoornis. We schetsen de beperkingen en grenzen van de hulpverlener evenals de beperkingen die eigen zijn aan de problematiek.

Vanuit een gezond optimisme reiken we handvatten aan om u te leren omgaan met deze combinatie van problemen. We belichten o.a. het hanteren van regels, een werkbare behandelingsrelatie en zelfzorg en teamzorg voor de hulpverleners.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg, Hulpverleners die werken met mensen met alcohol -en andere drugproblemen

Max. 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Dr. Peter De Bruyn, gedragstherapeut/psycholoog, Kessel-Lo

Niet ingeschreven
De opleiding is volzet
Ik heb interesse in deze opleiding

Deze cursus is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk. Via bovenstaande knop kan je je aanmelden op een wachtlijst

Training Includes

 • Training Certificate

  Praktische Info

  • 7 december 2023
  • telkens van 9.30 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 9.00 u
  • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • 87 euro (incl. deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting.

  Inschrijving

  Uiterste inschrijvingsdatum: 30 november 2023 Na inschrijving ontvang je een mail met de bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

  Contact

  Praktisch: vormingen@vad.be T 02 423 03 57
  Inhoudelijk: Gilles.Geeraerts@vad.be, T 02 422 03 73

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen