Masterclass: Coachen van organisaties in het ontwikkelen van een alcohol- en drugpreventiebeleid

Tijdens deze twee vormingsdagen krijg je theoretische informatie over het coachen van een organisatie (kenmerken van elke fase, taak en rol van de preventiewerker en organisatie in elke fase). Tegelijkertijd wordt de theorie stapsgewijze toegepast op casussen uit verschillende settings (school, OCMW, sportclub…).

Het coachen van organisaties bij het ontwikkelen van een alcohol- en drugbeleid is een belangrijke activiteit van de alcohol- en drugpreventiewerker.

Deze organisaties kunnen zowel profit- als non-profitorganisaties zijn, zoals bedrijven, jeugdhuizen, scholen… Stuk voor stuk hebben ze specifieke organisatiekenmerken. Bij het coachen moet daarmee rekening gehouden worden. Toch zijn er in het coachingproces ―of het nu een school, een jeugdvereniging of een huisartsenkring betreft― gelijklopende fasen. Elke fase heeft duidelijke karakteristieken, waarbij de preventiewerker een aantal noodzakelijke stappen begeleidt.

Om de opleiding sterk praktijkgericht en op maat van de deelnemers op te bouwen, word je uitgenodigd een (reële of fictieve) casus uit uw preventiewerk mee te brengen, bijvoorbeeld een instelling bijzondere jeugdzorg met wie je een begeleidingsproces wenst op te zetten of een school die je op dat moment begeleidt.

U heeft interesse, maar behoort niet tot deze doelgroep? Contacteer de verantwoordelijke van uw setting (bv. onderwijs, arbeid).

Doelpubliek

Preventiewerkers alcohol en andere drugs (CGG, intergemeentelijk, lokaal) • Logo-medewerkers TAD

Gewenste ervaring:

Geschikt voor preventiewerkers en Logo-medewerkers die een coachende rol opnemen.

Maximum 10

De sprekers

Peter Aertsen, preventiewerker, CGG De Pont, Mechelen

Niet ingeschreven
De opleiding is afgelopen.

Training Inbegrepen

 • Training Certificaat

  Praktische Info

  • 20 oktober en 27 oktober 2022
  • telkens van 9.00 u tot 16.30 u, onthaal met koffie vanaf 8.30 u
  • VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
  • 162 euro voor de twee dagen (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch). VAD-leden krijgen 25% korting.

  Inschrijving

  Uiterste inschrijvingsdatum 5 oktober 2022 Na inschrijving ontvang je een mail met de bevestiging van je deelname. Je ontvangt een tweede mail met de factuur.

  Contact

  Praktisch: Anne.DeJaeghere@vad.be - 02 423 03 57
  Inhoudelijk: Jolien.Moernaut@vad.be - 02 423 03 52

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen