Hoofdstuk 1, Paragraaf 2
In uitvoering

Wetgeving

Hoofdstuk Progress
0% Complete

Drugswetten veranderen over de tijd heen en met de markt mee. Hieronder zie je twee afbeeldingen om te laten zien hoe de wet is veranderd. De stoffen in de binnenste cirkel zijn legaal (NPS). De manier waarop de legaliteit van een stof werd bepaald is in 2017 veranderd. Vroeger kon je een variant produceren op een illegale stof zonder dat de variant zelf illegaal was, maar nu niet meer. De varianten zijn preventief illegaal gemaakt.

De belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige drugwet is dat op de lijst van verboden stoffen nu de groepen van psychoactieve substanties staan omschreven. Het nieuwe KB somt groepen van psychoactieve stoffen zoals (amfetamines, cathinones, tryptamines, piperazines, synthetische cannabinoïden, en fentanyl) op. Hierdoor zijn niet alleen de bestaande NPS illegaal maar meteen ook alle nieuwe drugs die nog ontwikkeld worden binnen die groepen.

Hieronder zien jullie twee drugswielen. De binnenste ring toont de middelen die legaal zijn. Drugswiel nummer 1 is de versie van voor de nieuwe wetgeving. Drugswiel nummer 2 is de versie van na de wetgeving.

De wetten omtrent alcohol en cannabis komen in de groepssessies aan bod.

Drugswiel 1 (voor 2017)
Drugswiel 2 (na 2017)