Skip to main content
Basisvormingen , VAD vormingen ,

ACT en verslaving

Maak op een ervaringsgerichte manier kennis met het theoretische model van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en leer hoe je er mee aan de slag gaat met verslaving. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) behoort tot de zogenaamde derde generatie gedragstherapieën en combineert een aantal acceptatie- met gedragsmatige technieken. Doel is het vergroten van de psychologische flexibiliteit. ACT blijkt tevens een effectieve behandelmethode voor diverse, psychische problemen waaronder ook verslaving.

Tijdens de opleiding doorlopen we de zes kernprocessen van ACT en leggen we de link met concrete voorbeelden uit de verslavingszorg: accepteren wat niet veranderd kan worden, afstand nemen van blokkerende gedachten, met de aandacht vanuit een ruimer perspectief in het hier en nu blijven (zelf-als-context), toegewijd handelen in de lijn van wat écht belangrijk is in het leven.

Specifieke aandachtspunten bij verslaving zoals weerstand, impulsiviteit en herval bekijken we vanuit ACT.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg; hulpverleners die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen; begeleiders van vroeginterventie bij jongeren die alcohol en andere drugs gebruiken; preventiewerkers alcohol en andere drugs (CGG, intergemeentelijk, lokaal)


minimum 10 en maximum 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Ellen Excelmans, psycholoog, tabakoloog en gedragstherapeut, Learn2ACT, Heist-op-den-Berg


Vragen over vormingen ?