Basisvorming alcohol- en drugpreventie
Ben je nieuw in het preventielandschap? In deze zesdaagse praktijkgerichte basisvorming krijg je de basiskaders van alcohol- en drugpreventie mee, leer je wat kwaliteitsvolle A&D-preventie omvat en kan je kennismaken met enkele sectoren naar keuze.
De redenen voor middelengebruik en de oorzaken van verslavingsproblemen zijn complex en multifactorieel. Daarom situeert de aanpak ervan zich op een continuüm van preventie, vroeginterventie, hulpverlening, schadebeperking en maatschappelijke integratie.
Het voorkomen van problemen als gevolg van alcohol- en ander druggebruik (preventie) is geen nattevingerwerk. Na een inleiding in de problematiek en het interventiecontinuüm krijg je de basiskaders mee die we gebruiken in de alcohol- en drugpreventiepraktijk en verdiepen we ons in kwaliteitsvolle preventie. Je maakt ook kennis met het preventieaanbod voor enkele sectoren naar keuze.
- Dag 1
Dag 1 starten we met enkele basisbegrippen en zoomen in op de beïnvloedende factoren voor middelengebruik en -problemen. Daarna staan we stil bij het interventiecontinuüm met een overzicht van het preventie- en hulpverleningslandschap.
Begeleiders: Karen Vanmarcke, Gilles Geeraerts &Femke Wijgaerts, VAD - Dag 2,3 en 4:Kwaliteitsvolle preventie - EUPC
Deze drie dagen richten zich naar drugpreventieprofessionals, beslissings- en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun kennis en vaardigheden omtrent preventiewetenschap en kwaliteitsstandaarden. Binnen Europa is het EUPC (European Prevention Curriculum) de hoeksteen voor het trainen van personen die werken rond preventie van middelengebruik. De EUPC- training focust zich op de evidentie die er is en hoe deze in de praktijk geïmplementeerd kan worden.
In deze 3 dagen training maak je kennis met:
Preventie als wetenschap en de gemeenschappelijke taal: etiologie, epidemiologie en socialisatie;
Evidence-based preventie; internationale standaarden
Effectieve Europese preventieprogramma’s;
Tools voor implementatie en evaluatie van preventie-interventies;
Preventie op school, in het gezin en op het werk;
Principes van omgevingsgerichte preventie, mediagebaseerd preventie en gemeenschapsgerichte preventie
En leer je om te pleiten voor preventie (advocacy)
Indien gewenst kan er via e-learning op deze inhoud verder gebouwd worden (verdieping).
We adviseren om volgend handboek aan te kopen of uit te lenen via de VAD-bibliotheek: ‘Annemie Coone, Johan Jongbloet, Peer van der Kreeft, HOGENT (2020), Europees Preventiehandboek. Een leidraad voor wetenschappelijk onderbouwde preventie in de praktijk, vertaling van European Prevention Curriculum (EMCDDA), uitgave Politeia.’
Begeleider: opgeleide mastertrainers: Johan Jongbloet, HoWest - Annemie Coone, HoGent - Cynthia Deman, CGG Waas en Dender - Giovanni Laleman, CGG Noord-West-Vlaanderen - Ruben kramer, VAD, Karen Vanmarcke, VAD - Jolien Moernaut, VAD. - Dag 5: Een alcohol- en drugbeleid
De basismethodiek van alcohol- en drugpreventie is geïntegreerd werken aan regelgeving, educatie, begeleiding en omgevingsinterventies. Tijdens deze dag krijg je de basisprincipes mee van een alcohol- en drugbeleid, zowel binnen een sector als intersectoraal (lokaal beleid). Wat is de meerwaarde van een beleid? Wat zijn obstakels? En op welke manier kan je in een organisatie en op gemeentelijk niveau hiermee aan de slag?
Begeleiders: David Möbius en Joyce Borremans, VAD - Dag 6: Speeddates met sectorverantwoordelijken naar keuze
We starten de dag met een workshop rond kwetsbare groepen. Nadien splitst de groep zich op voor speeddates naar keuze. Tijdens de speeddates kom je meer te weten over de specificiteit van de gekozen sector en het VAD-aanbod voor deze sector. We maken ruimte voor jouw vragen. Na inschrijving vragen wij naar jouw voorkeur van sectoren.
Jeugdwerk
Onderwijs
Welzijn
Eerstelijnsgezondheidszorg
Uitgaan/horeca
Jeugdzorg
Sport
Arbeid
Gezinnen/opvoedingsondersteuning
Vroeginterventie
Begeleiders: VAD-sectorverantwoordelijken
- Kwaliteitsvolle preventie - EUPC (vast onderdeel)
Deze drie dagen richten zich naar drugpreventieprofessionals, beslissings- en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun kennis en vaardigheden omtrent preventiewetenschap en kwaliteitsstandaarden. Binnen Europa is het EUPC (European Prevention Curriculum) de hoeksteen voor het trainen van personen die werken rond preventie van middelengebruik. De EUPC- training focust zich op de evidentie die er is en hoe deze in de praktijk geïmplementeerd kan worden.
Training effectieve preventie – EUPC
Het voorkomen en beperken van problemen als gevolg van alcohol- en ander druggebruik (preventie) is geen nattevingerwerk. Deze driedaagse training bevat basiskaders over effectieve preventie gebaseerd op het EUPC (European Prevention Curriculum). Indien gewenst kan er verdiepend verder gebouwd worden op deze inhoud via een e-learningcursus. Meer info hieromtrent wordt tijdens de vorming gegeven.
- 27 september, 30 september en 14 oktober 2024maximum 20 deelnemers
Niet ingescreven
- Speeddates (schrijf je in voor 3 speeddates)
Op de laatste dag (5 november) kan je kennismaken met een aantal specifieke sectoren en het VAD-aanbod voor die specifieke sector.
Kies hieronder 3 sectoren die je beter wil leren kennen.Speeddate: Arbeid
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'Arbeid'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Eerstelijnsgezondheidszorg
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'eerstelijnsgezondheidszorg'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Gezinnen/opvoedingsondersteuning
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'Gezinnen/opvoedingsondersteuning'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Jeugdwerk
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'jeugdwerk'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Jeugdzorg
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'Jeugdzorg'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Onderwijs
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'onderwijs'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Sport
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'Sport'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Uitgaan/horeca
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'Uitgaan/horeca'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Vroeginterventie
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'Vroeginterventie'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Speeddate: Welzijn
Tijdens deze speeddate kom je meer te weten over de sector 'welzijn'.- 5 november 2024maximum 10 deelnemers
Niet ingescreven
Doelpubliek
Deze vorming richt zich op nieuwe A&D- preventiewerkers (regionaal, intergemeentelijk en lokaal) en logomedewerkers
Maximum 12 deelnemers
De sprekers
DAG 1: Karen Vanmarcke, Gilles Geeraerts en Femke Wijgaerts, VAD DAG 2-3-4: Johan Jongbloet, HoWest - Annemie Coone, HoGent - Cynthia Deman, CGG Waas en Dender - Giovanni Laleman, CGG Noord-West-Vlaanderen - Ruben kramer, VAD, Karen Vanmarcke, VAD en Jolien Moernaut, VAD. DAG 5: David Möbius en Joyce Borremans, VAD DAG 6: VAD-verantwoordelijken setting
-