Skip to main content
VAD vormingen ,

Basisvorming voor hulpverleners in de alcohol- en drughulpverlening

Tijdens deze basisvorming verruim je je kennis over de alcohol- en drugthematiek. De onderwerpen die aan bod komen vormen een belangrijke basis om als hulpverlener in de verslavingszorg aan de slag te gaan. Je maakt kennis met basisbegrippen en werkkaders, motiverende gespreksvoering en terugvalpreventie. En je krijgt info over producten en verslavingsgedragingen. Hét standaardpakket voor de beginnende drughulpverlener.

We beginnen deze vorming  met het verkennen van enkele basisbegrippen en duiken dieper in de factoren die van invloed zijn op problemen met middelen, gokken en gamen. Vervolgens bekijken we het interventiecontinuüm en bieden we een overzicht van de preventie-en hulpverleningsactoren.

Hierna ga je zelf aan de slag met enkele van onze online cursussen over productinformatie. Je kunt deze op je eigen tempo doorlopen. Tijdens een online sessie bieden we je de mogelijkheid om vragen te stellen aan een expert.

De volgende twee vormingsdagen vinden opnieuw op VAD plaats. We leiden je in tot motiverende gespreksvoering en terugvalpreventie, twee essentiële basisstrategieën binnen de verslavingszorg. Het betrekken van de mensen in de leefomgeving van de cliënt staat ook centraal. We zullen je verder ook kennis laten maken met herstelgerichte zorg en je handvatten bieden om effectief om te gaan met verslavingsgedrag. Bovendien behandelen we enkele screeningtools en diagnostische instrumenten.

Hoewel kennisoverdracht een belangrijk onderdeel is van deze basisopleiding, zullen we voldoende ruimte bieden voor het delen van ervaringen en netwerking. 

 • Dag 1: Basisbegrippen en het interventie-continuüm
  Datum & uur: 06/02/24, 9.30u tot 16.30u
  Locatie: VAD
  Sprekers: Femke Wijgaerts & Gilles Geeraerts, VAD

  We starten deze vorming met enkele basisbegrippen en zoomen in op de beïnvloedende factoren voor middelenproblemen. Daarna staan we stil bij het zorgcontinuüm en geven we een overzicht van het preventie- en hulpverleningslandschap.
 • Online zelfstudie: Productinformatie
  Datum & uur: op eigen tempo
  Locatie: https://vormingen.vad.be/online-aanbod/

  Nu ga je zelf aan de slag met enkele van onze online cursussen met productinformatie. Je doorloopt er een aantal zelfstandig en op je eigen tempo. We vragen je om minimaal volgende cursussen te volgen:
  • Alcohol
  • Één van de gedragsverslavingen: gamen of gokken
  • Nog minstens twee van de overige cursussen met productinformatie
 • Dag 2: Online oogstsessie zelfstudie
  Datum & uur: 22/02/24; 14u-16u
  Locatie: MS Teams
  Sprekers: Tom Evenepoel, coördinator Druglijn; Femke Wijgaerts, VAD

  Tijdens een online samenkomst bieden we je de mogelijkheid om vragen te stellen over de gevolgde online cursussen aan onze experts. Daarnaast zetten jouw nieuwe kennis en inzichten aan het werk.
  Je kan ons je vragen over de online cursussen, maar zeker ook vragen over productinfo die je hebt uit jouw praktijk eventueel al doorsturen naar vormingenadministratie@vad.be en dit vóór 19 februari.
 • Dag 3: Motiverende gespreksvoering en terugvalpreventie
  Datum & uur: 08/03/24, 9.30u tot 16.30u
  Locatie: VAD
  Sprekers: Ellen Excelmans, GZA Ziekenhuizen PAAZ Campus Sint-Vincentius en psychologenpraktijk Psychologennet; Herman Hacour, Alexianen Zorggroep Tienen

  Op deze derde dag laten we je proeven van motiverende gespreksvoering en terugvalpreventie als basisstrategieën binnen de verslavingszorg. Ook komen enkele screeningstools en instrumenten voor diagnostiek aan bod.
 • Dag 4: Context- en herstelgericht werken
  Datum & uur: 13/03/24, 9.30u tot 16.30
  Locatie: VAD
  Sprekers: Zuzana Smizanska, Huis 38 - Peter De Bruyn, TG De Spiegel, Kessel-Lo

  Het betrekken van de contextfiguren staat hoog op de agenda vandaag. We laten je verder ook kennismaken met herstelgerichte zorg en geven handvaten mee om met verslavingsgedrag om te gaan.

Doelpubliek

Hulpverleners in de verslavingszorg; Hulpverleners die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen


min. 12 deelnemers en max. 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Femke Wijgaerts, Gilles Geeraerts en Tom Evenepoel, VAD - Ellen Excelmans, GZA Ziekenhuizen PAAZ Campus Sint-Vincentius en psychologenpraktijk Psychologennet - Herman Hacour, Alexianen Zorggroep Tienen - Zuzana Smizanska, Huis 38 - Peter De Bruyn, TG De Spiegel, Kessel-Lo


Vragen over vormingen ?