Dubbeldiagnose: Psychotische gevoeligheid en middelenafhankelijkheid – 2025
De complexe relatie tussen middelengebruik en psychische problemen vraagt om een gedifferentieerde en geïntegreerde aanpak. Onze reeks rond dubbeldiagnose probeert hulpverleners deskundiger en handelingsbekwamer te maken in het verlenen van hulp aan deze doelgroep. Deze vorming richt zich op de specifieke combinatie van verslaving en psychotische kwetsbaarheid.
Hoe ga je om met mensen met een kwetsbaarheid voor psychose en die tevens middelen als cannabis of cocaïne gebruiken?
Cliënten met een psychotische problematiek en ernstig middelenmisbruik vallen makkelijk tussen wal en schip. In de alcohol- en drugsector vormen ze een kwetsbare groep die moeilijk om kan met bepaalde regels en verwachtingen. In voorzieningen gespecialiseerd in het werken met mensen met psychotische stoornissen vormt dan weer het middelengebruik soms een probleem.
Feit is dat beide problematieken negatief interfereren: cliënten gebruiken drugs en decompenseren psychotisch. Psychotische cliënten trachten hun symptomen te verzachten met drugs. Cliënten met een psychotische kwetsbaarheid kennen vaak een terugval na druggebruik.
Tijdens deze vormingsdag staan we kort stil bij de kennis waarover we beschikken met betrekking tot psychose en middelenmisbruik. Welke producten hebben welke invloed op psychose? Nadien bekijken we de mogelijkheden tot herstel en behandeling, maar ook de moeilijkheden waar je als hulpverlener tegenaan loopt.
Doelpubliek
Deze vorming vertrekt vanuit een algemeen begrip van verslaving en is vooral gericht op hulpverleners die werken met mensen met een verslaving waarbij bijkomend psychotische kwetsbaarheid speelt.
Gewenste ervaring:Er is geen voorkennis over psychotische kwetsbaarheid nodig, maar wel basiskennis van verslaving.
max. 18 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd
De sprekers
Joris Corthouts, psycholoog–gedragstherapeut, ACT Trainer