Skip to main content
Studiedagen , VAD vormingen ,

Masterclass Safe ‘n Sound: de toekomst van recreatieve drugs: trends, gevolgen en verantwoordelijkheid

Ieder jaar organiseert Safe 'n Sound een masterclass voor hun eigen peers en voor het professioneel netwerk. Een unieke kijk op maatschappelijke trends en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan vormen het uitganspunt voor deze editie. Deze masterclass wordt volledig gratis aangeboden en zal doorgaan in het Geuzenhuis in Gent. Tijdig inschrijven is wel noodzakelijk. Hopelijk tot dan!

De jaarlijkse masterclass van Safe ‘n Sound gaat over de huidige trends op de drugsmarkt, met een bijzondere focus op het gebruik van cocaïne. Starten doen wij met een overzicht van de Europese trends, gebracht door Laura Smit Rigter, landelijke coördinator van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) in Nederland.

Daarna geven wij graag het woord aan Margot Balcaen, coördinator van het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD). Margot schetst de Belgische situatie en beschikbare gegevens over cocaïne en het gebruik ervan. Verder geeft Eva Blomme, projectmedewerker cocaïnepreventie van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, een uiteenzetting van de bevindingen over wie in Vlaanderen cocaïne gebruikt, waarom zij dit doen en waarom sommige mensen met hun gebruik in de problemen komen. Daarnaast schets Eva welke interventies mogelijks effectief zijn om het aanbod van preventie tot zorg in Vlaanderen te versterken rond dit middel. Om af te sluiten, geven wij graag het woord aan de Safe ‘n Sound coördinator, Shawny Vanhoutteghem. Zij zal het belang van harm reduction, peer support en outreachend werken in het nachtleven benadrukken als een mogelijk antwoord op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

Doelpubliek

Deze masterclass is voor iedereen die werkzaam is binnen preventie of hulpverlening, een sterke band heeft met nigthtlife, actief is als vrijwilliger voor het project Safe 'n Sound of gewoon interesse heeft in deze thema's.

Gewenste ervaring:

Geen voorgaande ervaring is vereist om deel te nemen aan deze masterclass.


max. 100 deelnemers
Accreditering werd aangevraagd

De sprekers

Filip De Sager, drugcoördinator stad Gent - Laura Smit Rigter, Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) Nederland - Margot Balcaen, coördinator Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) bij Sciensano - Eva Blomme, projectmedewerker cocaïnepreventie Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) - Shawny Vanhoutteghem, coördinator Safe 'n Sound Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD)


Vragen over vormingen ?