VAD-studiedag
De rode draad dit jaar is de impact van lokale initiatieven in preventie en hulpverlening op beleid.
Wat maakt dat sommige lokale dynamieken de koers van het beleid wijzigen? Wat is daarvoor nodig? We zoomen in op good practices uit het werkveld met sprekers uit de hulpverlening, het preventiewerk en het beleid. Tijdens en na de lunch maken we tijd om te netwerken aan de hand van postersessies.
Zin om zelf een postersessie te geven? Via deze link vind je alle nodige info.
- 9u00-9u30: Onthaal met koffie
- 9u30-09u40: Verwelkoming door de Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
- 9u40-10u20: Het Brugs drugbeleid: een bijzonder lokaal recept
Iris Maertens, coördinator drugbeleid bij de dienst preventie van stad Brugge
Giovanni Laleman, CGG-preventiewerker Noord-West-Vlaanderen
Binnen een lokaal drugbeleid aan preventie doen, brengt veel uitdagingen met zich mee: structurele samenwerkingen op poten zetten, inspelen op crisissen, de aanpak van verschillende partners stroomlijnen, … Iris Maertens en Giovanni Laleman gunnen je een blik achter de schermen en vertellen hoe zij met deze uitdagingen omgaan in Brugge.
- 10u20-11u: Herstel via verbinding bij Verslavingszorg Sint-Jozef Pittem
Eva Debusscher, beleidspsychiater Verslavingzorg, centrum voor psychiatrie en psychotherapie Sint-Jozef Pittem
Tine Casteleyn, klinisch psychologe integratieve verslavingszorg & beleidspsychologe zorgprogramma volwassenen Verslavingzorg, centrum voor psychiatrie en psychotherapie Sint-Jozef Pittem
Iedereen kent de uitspraak ‘it takes a village to raise a child’. Ook iemand met een verslaving is best goed omringd. Verslaving is een problematiek die isoleert en om te herstellen is het nodig opnieuw verbinding te maken. In de verslavingszorg is het dan ook belangrijk je niet enkel te richten op de persoon met de verslaving, maar ook op de omgeving.
Aan de hand van concrete ervaringen hoor je meer over de systemische aanpak bij Verslavingszorg Pittem. Hoe ziet dat eruit binnen de dagelijkse werking op de afdeling? Hoe kan een systemische werking verbinden maken met de cliënt en zijn context? Hoe kan die werking impact hebben op het hulpverleningslandschap en zelfs het beleid? Je moet geen systeemtherapeut zijn om verslaving op een systemische manier aan te pakken. Het is interessant voor iedereen die met verslaving in aanraking komt, van preventiewerker tot hulpverlener.
- 11u-11u25: Koffiepauze
- 11u30-12u10: Gebruiksruimtes: pragmatische oplossing en/of noodzaak?
Free Clinic , Antwerpen
De sprekers van Free Clinic lichten toe hoe ze aan schadebeperking doen via gebruiksruimtes. In 2018 opende de eerste druggebruiksruimte van België in Luik, in 2021 volgde Brussel. Gebruiksruimtes bieden niet alleen een pragmatisch antwoord op de noden van mensen die drugs gebruiken in precaire omstandigheden, maar ook op de noden van een samenleving die te maken krijgt met druggebruik in de openbare ruimte.
De sprekers geven een kort overzicht van vergelijkbare initiatieven in het buitenland. Vervolgens gaan ze dieper in op de ervaringen met de gebruiksruimte in Brussel en de effecten ervan: welke impact heeft deze ruimte gehad op de mensen die gebruiken, de voorziening en de omgeving? Ten slotte bekijken we of een gebruiksruimte ook kan bijdragen aan oplossingen in Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen.
- 12u10-12u50: Slotwoord
Charlotte Colman, nationaal drugcoördinator en professor drugbeleid aan UGent
Charlotte Colman sluit de voormiddag af. Welke lessen kunnen we trekken uit de voorgaande sessies over hoe beleid ontstaat en vorm krijgt in de praktijk? Welk spanningsveld is er tussen initiatieven op lokaal niveau en beleid op andere niveaus? Welke veranderingen voltrekken zich momenteel in dit complexe landschap?
- 12u50-13u: Voorstelling postersessies
Tijdens de lunch is er tijd om te netwerken. We gaan met elkaar in gesprek via doorlopende postersessies, waarin lokale good practices worden voorgesteld.
- 13u-14u30: Lunch en netwerkmoment aan de hand van postersessies
Doelpubliek
Preventiewerkers alcohol en andere drugs (CGG, intergemeentelijk, lokaal); Logo-medewerkers TAD; Begeleiders van vroeginterventie bij jongeren die alcohol en andere drugs gebruiken; hulpverleners in de verslavingszorg; hulpverleners die werken met mensen met alcohol- en andere drugproblemen; studenten
Maximum 300
Accreditering werd aangevraagd
De sprekers
zie programma