Training categorie: Online aanbod

test

Zwangerschap & middelengebruik

Deze online cursus gaat over middelengebruik bij een zwangerschapswens, tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode. We gebruiken de term ‘middelengebruik’ voor het gebruik van alcohol en illegale drugs. We staan ook stil bij psychoactieve medicatie. Hieronder verstaan we slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, antipsychotica en opioïde pijnstillers.

Motiverende gespreksvoering

We hopen je hiermee te inspireren. We maken deze gespreksstijl zo aanschouwelijk mogelijk met vele voorbeelden en helpen je de inhoud te eigen te maken. Het is een theoretische introductie. Om deze gespreksstijl echt onder de knie te krijgen, is er meer dan een online cursus nodig. Het gaat om een houding en vaardigheden die je je slechts eigen kan maken met oefening en feedback op je eigen praktijk. Op het einde van deze vorming geven we een overzicht van ondersteuningsmaterialen en opleidingen.

Cursus afgerond? Via dit evaluatieformulier kan je ons laten weten wat je er van vond.

Productinfo: psychoactieve medicatie

Cursus afgerond? Via dit evaluatieformulier kan je ons laten weten wat je er van vond.

 • Wat is psychoactieve medicatie?
 • Wat zegt de wet over psychoactieve medicatie?
 • Wat zijn slaap- en kalmeringsmiddelen en wanneer worden ze gebruikt?
 • De risico’s van slaap- en kalmeringsmiddelen
 • Wat zijn antidepressiva?
 • De risico’s van antidepressiva

Ter informatie: opioïde pijnstillers komen in deze module niet aan bod. Zij worden uitgebreid besproken in de online cursus ‘Productinfo opioïden’.

Sportivos – Verantwoord alcohol schenken in de sportclub

Training afgerond? Via dit evaluatieformulier kan je ons laten weten wat jij ervan vond.

Ben je na de vragenlijst je certificaat vergeten downloaden? Geen nood, je kan het opnieuw downloaden. Ga naar je account (klik op je gebruikersnaam rechts bovenaan in dit scherm), en ga dan naar ‘Trainingen’.

Sportivos?

Sportivos is een preventietraject voor sportclubs, dat de bedoeling heeft problemen door alcohol of andere drugs te voorkomen of beperken. Deze online training werd oorspronkelijk ontwikkeld binnen het Sportivos-traject, maar kan ook losstaand gebruikt worden in clubs die verder niet bij Sportivos aangesloten zijn. Interesse in Sportivos? Hier lees je er alles over en kan je jouw club inschrijven.

Liever een face-to-face vorming dan een online training?

Dat kan! Op voorwaarde dat je je als club inschrijft in Sportivos. De face-to-face vorming ‘Alcohol en drugs in de sportclub’ binnen het Bronzen traject kan dan gegeven door de intergemeentelijke of regionale preventiewerker die jullie in het traject begeleidt. Als sportclub kan je zelf de keuze maken tussen de online of de live training.

Quality Bars

Wanneer een zaak zich inschrijft voor het traject ‘Word een Quality Bar’ moeten alle barmedewerkers de online vorming over Quality Bars volgen.

In deze vorming staan we stil bij volgende onderdelen:

 • Wat is een Quality Bar?
 • Waarom is verantwoord schenken belangrijk?
 • Wat zegt de wet over alcohol en jongeren?
 • Hoe herken je dronkenschap?
 • Hoe weiger je alcohol aan je klanten?
 • Verantwoord schenken… zo doe je dat dus!

Na het doorlopen van de video’s en de verwerkingsvragen kan je een certificaat downloaden. Deze stuur je vervolgens naar de verantwoordelijke van jouw (dans)café. Daarnaast worden de gegevens en details van jouw deelname meegedeeld aan de verantwoordelijke van jouw (dans)café en de lokale of regionale preventiewerker in kader van coaching voor Quality Bars. Aarzel niet om zelf de verantwoordelijke te contacteren na deelname door hem/haar/hen het certificaat door te sturen. Zo kan jouw zaak zijn Quality Bar-label behalen.

VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze vormingen en aankondigingen