Skip to main content

Training tag: Open aanbod

Het drugslandschap in België in 2024

Het Belgian Early Warning System (BEWSD) van Sciensano monitort en analyseert het gebruik van legale en illegale drugs in België. Ze evalueren de impact van druggebruik op de volksgezondheid, waaronder verslaving en intoxicaties.  Ze rapporteren vervolgens aan internationale organisaties zoals het European Drugs Agency (EUDA). Daarnaast houden ze nieuwe trends in druggebruik in de gaten, zoals opkomende nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Tijdens dit webinar presenteren ze hun recente bevindingen over het drugslandschap in België. VAD, als trouwe partner binnen de werking van het Belgian Early Warning System Drugs, presenteert vervolgens recente preventieprogramma’s en harm reduction strategieën die inspelen op de recente trends op de Belgische drugsmarkt. 

Hoe is het gesteld met het middelengebruik van onze Vlaamse jongeren? Van cijfers naar praktijk.

We hebben het over vragen die iedereen bezighouden: Met welke middelen komen jongeren tegenwoordig in aanraking? Hoe evolueert het alcoholgebruik onder jongeren? Is vapen het nieuwe roken? Zien we een stijging in het gebruik van cannabis de afgelopen 10 jaar? En wat met het gebruik van medicatie, de trends in gokken, en de impact van problematisch gamen?

Daarnaast vertalen we deze cijfers naar een structurele aanpak op schoolniveau. Hoe ga je preventief om met het thema verslavingspreventie op school en in de klas? Wat doe je met signalen van middelengebruik? Wat doe je beter wel en niet?

Scholen die deelnamen aan de VAD-leerlingenbevraging komen te weten hoe hun eigen schoolrapport zich verhoudt tot de Vlaamse cijfers. 

Dit seminarie geeft niet alleen antwoorden, maar biedt ook ruimte voor interactie en vragen.

De zin en onzin van drugcontroles op school met drugshonden

Tijdens het webinar zoomen we in op de visietekst en krijg je inzicht in de zin en onzin van drugcontroles op school met drugshonden. Waarom raadt wetenschappelijk onderzoek controles met drugshonden op school af? Wat is de impact op en ervaring van zowel leerlingen, schoolpersoneel als politie? En als er geen drugcontroles met drugshonden worden uitgevoerd, welke effectieve alternatieven zijn er dan? En tot slot: in welke uitzonderlijke gevallen kan een bepaalde vorm van politiecontrole wel gerechtvaardigd zijn?

Naast de voorstelling van de visietekst delen diverse betrokkenen, vanuit politie, onderwijs en preventiewerk, hun perspectieven en kijk hierop.

Cannabisvapes

Dit webinar geeft inzicht in de omvang van het fenomeen van cannabisvapes, de aard en de eigenschappen van (cannabis)vapes alsook de effecten en de risico’s die ze met zich mee kunnen brengen. We geven ook inzicht hoe je in verschillende settings (preventief) kan reageren op het bezit of gebruik van cannabisvapes. 

Train-de-trainer Motiverende gespreksvoering

In deze train-de-trainer ga je actief aan de slag door vormingsmethodieken te ervaren en zelf uit te proberen. Je krijgt de gelegenheid om eigen leerdoelen in te brengen.

We geven je ook tips en tools om een veilige leeromgeving te creëren en een vormingsprogramma samen te stellen. 

We baseren we ons in deze train-de-trainer op de herwerkte, vierde editie van het standaardwerk van Miller & Rollnick ‘Motivational interviewing: helping people change and grow’ (2023).

Je ontvangt de uitgebreide trainersmap ‘Motiverende gespreksvoering in de alcohol- en drughulpverlening’, een leidraad en plukboek voor het samenstellen en begeleiden van trainingen over motiverende gespreksvoering bij middelenproblemen. Bij deze map horen ook video’s met demonstratiegesprekken.

Advocacy in theorie en praktijk

We starten de dag met een blok theorie en beantwoorden samen een aantal vragen: Wat is advocacy? Hoe werkt het? Wat zijn windows of opportunity? Hoe doet VAD aan advocacy? Welke aanknopingspunten voor advocacy zijn er op lokaal en regionaal niveau? Aan welke ethische principes moet pleitbezorging binnen preventie voldoen?

Na de middag gaan we interactief aan de slag met casussen en geven we handvatten mee om advocacy meer in je dagdagelijkse praktijk te integreren. 

Coachen van organisaties in het ontwikkelen van een alcohol- en drugpreventiebeleid

Het coachen van organisaties bij het ontwikkelen van een alcohol- en drugbeleid is een belangrijke activiteit van de alcohol- en drugpreventiewerker.

Deze organisaties kunnen zowel profit- als non-profitorganisaties zijn, zoals bedrijven, jeugdhuizen, scholen… Stuk voor stuk hebben ze specifieke organisatiekenmerken. Bij het coachen moet daarmee rekening gehouden worden. Toch zijn er in het coachingproces ―of het nu een school, een jeugdvereniging of een huisartsenkring betreft― gelijklopende fasen. Elke fase heeft duidelijke karakteristieken, waarbij de preventiewerker een aantal noodzakelijke stappen begeleidt.

Om de opleiding sterk praktijkgericht en op maat van de deelnemers op te bouwen, word je uitgenodigd een (reële of fictieve) casus uit uw preventiewerk mee te brengen, bijvoorbeeld een instelling bijzondere jeugdzorg met wie je een begeleidingsproces wenst op te zetten of een school die je op dat moment begeleidt.

Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken

Iedereen kan in contact komen met middelengebruik, gamen en gokken. Ook mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen nieuwsgierig zijn en experimenteren of regelmatig alcohol drinken, cannabis of andere middelen gebruiken, gamen of gokken.

In deze opleiding ontdek je:

  • enkele basiskaders die je helpen om:
    • een zicht te krijgen op het ontstaan en het verloop van een middelenproblematiek, de specifieke kwetsbaarheden van cliënten met een beperking, de impact van middelengebruik op de hersenen
    • in te schatten wanneer middelengebruik problematisch is en welke factoren daarin een rol spelen
  • Kom je meer te weten over de effecten en risico’s van middelengebruik, gamen en gokken en welke signalen wijzen op problematisch gebruik, gamen en gokken
  • Krijg je concrete tips om signalen op te merken, bespreekbaar te maken, de ernst in te schatten en om de motivatie tot veranderen te vergroten.
  • Ga je aan de slag met concrete gespreksmethodieken in een motiverende gespreksstijl

We werken zoveel mogelijk interactief aan de hand van toepassingsoefeningen en de bespreking van concrete situaties.

Risicobeperking bij recreatief druggebruik in de nightlife setting

In de tweede reeks keuzesessies zoemt Safe ’n Sound-coördinator Shawny Vanhoutteghem in op risicobeperking bij recreatief druggebruik binnen het uitgaan. Ze geeft een overzicht van de verschillende schadebeperkende interventies in het uitgaansleven (zoals o.a. Safe ’n Sound, Quality Nights, Early Warning System (EWS), drugbeleid op festivals…) én schetst hoe deze op elkaar afgestemd zijn. Deze sessie gaat voornamelijk over het delen van visie, good practises en misvattingen die vandaag de dag nog leven.